Na hlavný obsah

Trnavská automobilka Stellantis bude hromadne prepúšťať. O prácu príde vyše 300 ľudí

Analytik avizuje prepúšťanie aj v iných závodoch.

Trnavská automobilka Stellantis bude hromadne prepúšťať. O prácu príde vyše 300 ľudí
Na snímke je budova automobilky Stellantis. Foto: RTVS

Vyše 300 zamestnancov trnavskej automobilky Stellantis príde od apríla o prácu. Automobilka sa pre budovanie nových technológií rozhodla zrušiť víkendovú zmenu. Podľa analytika to zrejme postretne aj ďalšie závody.

V trnavskej automobilke Stellantis pracuje na víkendovej zmene 733 zamestnancov. Firma pôvodne navrhovala prepustiť všetkých ľudí z tejto zmeny.

„Na základe našich rokovaní sme našli dohodu v tom, že ponúkne niektorým zamestnancom prácu na trojzmennej prevádzke,“ uviedol predseda základnej organizácie OZ KOVO PCA Trnava Milan Minárech.

Podrobnosti o hromadnom prepúšťaní v trnavskej automobilke zisťovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„Viac ako polovica tej víkendovej zmeny akceptovala túto ponuku a ostáva u nás v závode. Potrebujeme transformovať výrobu kvôli príprave nového projektu, bude to projekt nových vozidiel na novej platforme,“ skonštatoval hovorca automobilky Stellantis Michal Nič. Zvyšných približne 300 ľudí ponuku neprijalo. Od prvého apríla budú bez práce.

„Víkendová zmena je špecifická populácia, lebo ľudia pracujú len v sobotu a nedeľu a počas týždňa majú iné aktivity. Buď sa starajú o rodinných príslušníkov alebo študujú,“ vysvetlil Nič.

Diskutujú s iným zamestnávateľom

Zamestnávateľ odhaduje, že rekonštrukcia linky bude trvať zhruba rok a pol. Potom chcú prepustených zamestnancov prijať späť. „Pochybujem, že ešte niekedy bude víkendová zmena,“ myslí si Minárech.

„Tam v skutočnosti nie je problém, ale príležitosť, že rozširujú výrobu a budú zavádzať novú linku ale vzhľadom na to, že potrebujú na to čas a priestor kým ju zavedú, tak dovtedy hľadáme prechodné riešenie aby ľudia plynule prešli na túto linku,“ uviedol dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Automobilka hovorí o umiestnení týchto ľudí s iným zamestnávateľom z regiónu, ktorý spúšťa víkendovú smenu. Analytik si myslí, že z dlhodobého hľadiska budú automobilky pri prechode na elektrický pohon nútené prepúšťať.

„Ten pohon batériový je oveľa jednoduchší ako klasický spaľovací motor, menej komponentov menej súčiastok, menej zložitý aj tá výroba a tým pádom aj tá montáž vyžaduje si menej zamestnancov,“ vysvetlil analytik VÚB banky Michal Lehuta.

Aktuálne majú úrady práce nahlásených dovedna deväť hromadných prepúšťaní. Ohrozených je viac ako 500 pracovných miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika