Na hlavný obsah

Tropická búrka Freddy si v Malawi vyžiadala už 216 obetí

Na juhu Malawi bolo nútených opustiť svoje domovy 19 000 ľudí.

Tropická búrka Freddy si v Malawi vyžiadala už 216 obetí
Ľudia kráčajú cez rozvodnenú rieku po vyčíňaní cyklóny Freddy v meste Blantyre v Malawi. Foto: TASR/AP

Tropická búrka Freddy si v Malawi a Mozambiku najmenej 216 obetí na životoch, informovala agentúra AP s odvolaním sa na mozambický úrad pre riešenie katastrof. Ten dnes potvrdil 17 úmrtí. V Malawi si záplavy a zosuvy pôdy podľa tamojších predstaviteľov vyžiadali najmenej 199 životov, pondelková bilancia hovorila o 99 mŕtvych.

Freddy je jednou z najsilnejších búrok, aké kedy zaznamenali na južnej pologuli, a potenciálne najdlhšie trvajúcou tropickou cyklónou.

Mosambický úrad pre zvládanie katastrof v utorok tiež informoval o 1 900 zničených domovoch. V Mali bolo podľa úradov zranených 584 ľudí a 37 sa ich stále nezvestných. Krajina sa pritom ďalej potýka so silnými dažďami. Stav katastrofy bol vyhlásený v desiatich okresoch, ktoré búrka zasiahla najviac.

Na juhu Malawi bolo nútených opustiť svoje domovy 19 000 ľudí. Záchranné práce pokračujú a záchranári hľadajú možných preživších aj pomocou lopát.

Nefunkčná elektrina a telekomunikácie

„V mnohých zasiahnutých oblastiach nefunguje elektrina a telekomunikácie, čo sťažuje poskytovanie pomoci,“ uviedol k situácii v Malawi hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Očakáva sa, že počet mŕtvych bude stúpať, pretože niektoré oblasti zostávajú kvôli vytrvalému dažďu a prudkému vetru odrezané.

Búrka zasiahla v noci na pondelok (13. 3.) južnú časť tejto africkej krajiny, v sobotu (11. 3.) a v nedeľu (12. 3.) udrela už v Mozambiku. Malawiské obete živlu boli hlásené najmä z okolia mesta Blantyre, ktoré je komerčným centrom krajiny.

Predstavitelia hlavnej fakultnej nemocnice v Blantyre uviedli, že sa nemôžu vysporiadať s obrovským počtom tiel. Vyzvali teda pozostalých, aby si vyzdvihli telá na pochovanie, pretože v nemocničnej márnici dochádza miesto.

„Rieky sa vylievajú, ľudí unáša voda, budovy sa rútia,“ povedal stanici BBC policajný hovorca Peter Kalaya.

Zdroj: Reuters

Podľa organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) by zasiahnuté štáty mali byť odškodnené za straty a škody, ktoré cyklón spôsobil.

„Mozambik a Malawi sú medzi krajinami, ktoré sú najmenej zodpovedné za zmeny klímy. Čelí však plnej sile búrok, ktoré sú intenzívnejšie kvôli globálnemu otepľovaniu, ku ktorému prispievajú najmä emisie oxidu uhličitého z najbohatších krajín sveta, „uviedol Tigere Chagutah, ktorý je v AI zodpovedný za programy v južnej a východnej Afrike.

Na vytvorení špeciálneho fondu na kompenzáciu škôd spôsobených zmenou klímy sa vlani zhodli zástupcovia krajín zúčastnených na klimatickej konferencii COP27 v Egypte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet