Na hlavný obsah

U policajtov si mal kupovať beztrestnosť. Štefana Žigu z podplácania usvedčuje ďalší svedok

Ide o príbuzného poslanca za stranu Hlas-SD.

U policajtov si mal kupovať beztrestnosť. Štefana Žigu z podplácania usvedčuje ďalší svedok
Na snímke Štefan Žiga. Foto: RTVS

Korupčná kauza Štefana Žigu, príbuzného poslanca za stranu Hlas-SD, mala súdne pokračovanie. Z podplácania ho usvedčuje ďalší svedok. Podnikateľa z Košíc súdia za to, že si u policajtov kupoval beztrestnosť.

„Béďo mal rýchlu techniku na to, aby si tie peniaze dal do kapsy. Štefan mu to podal, Béďo strčil do kapsy a nič, nikto nereagoval,“ vyhlásil svedok Peter Petrov.

Podľa jeho slov, Štefan Žiga dal úplatok svojmu kamarátovi, vtedajšiemu policajnému funkcionárovi, ktorý je teraz tzv. kajúcnikom.

„Samozrejme, že som peniaze prijal. Prečo by som voči kamarátovi vypovedal, keby to nebola pravda, veď to je už nelogické. Prečo by som mal obviňovať nevinných ľudí, to je choré,“ skonštatoval ešte v januári tohto roku Bernard Slobodník.

„Som nevinný, pánovi Slobodníkovi ani nikomu inému som žiadne finančné prostriedky neodovzdal z dôvodov a spôsobom, ako mi to je kladené za vinu,“ ohradil sa obžalovaný Štefan Žiga.

Korupčnej kauze sa venoval aj redaktor RTVS Peter Žatko:

Uplácal, aby mu polícia dala pokoj

Príbuzného poslanca súdia za to, že si cez úplatky pomohol, aby mu polícia dala pokoj. Aj jeho firma bola totiž v reťazci ďalších spoločností, ktoré boli podozrivé z daňových podvodov.

„Viem, že pán Slobodník sa ujal kormidla a riešil dané veci priamo s pánom Žigom,“ uviedol Petrov.

„Určite klamal a ostatné zhodnotí právny zástupca,“ reagoval Žiga.

„Vyšiel som zo záchodu, oni stáli pred miestnosťou, kde sme všetci spolu sedeli a Štefan mu to podal, Béďo to zobral, dal do kapsy a bolo vybavené,“ opísal Petrov.

„Výpoveď dnešného svedka Petrova sa nezhoduje s výpoveďou ďalšieho svedka, ktorý by mal usvedčovať môjho klienta pána Slobodníka v žiadnej z ťažiskových podstatných skutkových okolností,“ povedal Sergej Romža, obhajca Štefana Žigu.

„Nestačí teda, ked pán Slobodník tvrdí, že prijal. Nestačí to, že pán Petrov tvrdí, že videl, že prijal. Podľa môjho názoru je to málo. Kde malo dôjsť k prevzatiu úplatku, kedy ani ďalšie časové relácie sa absolútne nezhodujú,“ hovorí Romža.

Príbuznému poslanca hrozí za korupciu až 5-ročný trest. V tomto prípade boli obvinení aj dvaja vyšetrovatelia, no obom pomohla generálna prokuratúre paragrafom 363. Jedným z nich je Marián Kučerka, toho času na úteku v Bosne, kde požiadal o azyl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko