Na hlavný obsah

Ukrajina zaútočila dronmi na prístav na Kryme. Rusko útoky údajne odrazilo

Pri ruskom útoku v Kyjevskej oblasti zasa zomreli štyria ľudia.

Ruské námorné sily v stredu (22. 3.) skoro ráno „odrazili“ útok dronmi na prístav Sevastopol na Krymskom polostrove, anektovanom Moskvou od Ukrajiny. Informoval o tom Kremľom podporovaný gubernátor mesta Michail Razvožajev, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Na Kryme, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, sa nachádza ruská Čiernomorská flotila a od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu ho zasiahla už celá séria útokov dronmi.

„Celkovo zničili tri objekty,“ uviedol Ruskom dosadený gubernátor Sevastopola Razvožajev v aplikácii Telegram. Dodal, že námorníci strieľali na drony „malými zbraňami“ a že „funguje aj protivzdušná obrana“.

Razvožajev napísal, že situácia si nevyžiadala žiadne obete a neboli poškodené žiadne lode, ale výbuchy vyrazili sklá na oknách neďalekých budov. Vyzval na zachovanie pokoja a uviedol, že „situácia je pod kontrolou“.

Správa nasleduje necelý týždeň po návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina na Kryme a deň po tom, čo Ukrajina oznámila, že výbuch v meste Džankoj na severe Krymu zničil ruské strely s plochou dráhou letu typu Kalibr, ktoré plánovala použiť ruská Čiernomorská flotila. Ukrajina však odmietla zodpovednosť za tento výbuch, podľa proruských predstaviteľov Krymu išlo o útok dronmi.

Ruskú Čiernomorskú flotilu zasiahol vlani v októbri masívny útok dronmi, z ktorého Kremeľ obvinil Ukrajinu.

V pondelok (20. 3.) otriasli výbuchy krymským železničným uzlom Džankoj. Tam boli podľa ukrajinskej rozviedky zničené strely s plochou dráhou letu Kalibr, prevážané po železnici zrejme práve pre lode čiernomorskej flotily.

Útok v Kyjevskej oblasti

Najmenej sedem ľudí prišlo v Kyjevskej oblasti o život pri nočnom ruskom dronovom útoku. Serveru Ukrajinska pravda to povedala hovorkyňa záchranných zložiek. Úrady predtým informovali o štyroch obetiach, bilancia ale stúpla po tom, čo záchranári vyslobodili z trosiek poškodené budovy ďalšie tri telá. 

Ukrajinským silám sa podarilo zničiť 16 z 21 dronov Šáhed iránskej výroby, ktorými dnes Rusi na Ukrajine útočili, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Osem z týchto dronov pritom mierilo na Kyjev.

Útok v Kyjevskej oblasti sa odohral okolo tretej hodiny rannej v meste Ržyščiv. Podľa záchrannej služby drony zasiahli dve poschodia dvoch internátov a tiež budovu vzdelávacieho zariadenia.

Ukrajinským silám sa naopak podarilo zlikvidovať všetkých osem bezpilotných lietadiel. Tie smerovali priamo na Kyjev, uviedla správa hlavného mesta na sociálnych sieťach. Informácia o tomto vzdušnom útoku prišla nedlho po odchode japonského premiéra Fumia Kišidy z hlavného mesta.

Britská rozviedka v stredu vo svojom pravidelnom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku uviedla, že ruské sily zrejme strácajú silu pri ukrajinskom Bachmute, ktorý sa snažia dobyť od vlaňajšieho júna.

Vývoju vojny na Ukrajine sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Karolína Kučerová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet