Na hlavný obsah

Slovenské stíhačky už chránia ukrajinské nebo, povedala predstaviteľka Kyjeva v NR SR

Poďakovala sa Slovensku za humanitárnu aj vojenskú pomoc.

Slovenské stíhačky už chránia ukrajinské nebo, povedala predstaviteľka Kyjeva v NR SR
Na snímke podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková vystúpila s prejavom v pléne Národnej rady SR v stredu 29. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR

Oblohu nad Charkovom už chránia štyri stíhačky, ktoré Slovensko darovalo Ukrajine. Povedala to podpredsedníčka Najvyššej rady Ukrajiny Olena Kondratiuková na návšteve Slovenska. V parlamente vystúpila deň po tom, ako poslanci schválili uznesenie, ktorým odsudzujú násilie na ukrajinských ženách a deťoch.

„Práve v tejto chvíli, keď mám tú česť k vám prehovoriť, sa v niektorých oblastiach Ukrajiny ozýva siréna,“ uviedla.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová:

Poďakovala sa za humanitárnu aj vojenskú pomoc. Spomenula učiteľku, ktorá deti v krytoch učí cez videohovor, či pôrodníčku, ktorú pripravila ruská armáda o bývanie a tak už rok žije v nemocnici. Ale aj muža na vozíku, ktorý varí jedlo pre vojakov na fronte.

„Myslím si, že keby doktorka Mária mala príležitosť, veľmi úprimne by sa vám za toto rozhodnutie poďakovala. V mene všetkých Ukrajincov, ktorých životy chráni letectvo, veľké ďakujem,“ dodala.

Kondratiuková pripomenula aj inváziu Sovietskeho zväzu do Československa. Národná rada v utorok (28. 3.) uznesením vyzvala Rusko, aby okamžite skončilo s agresiou na Ukrajine a stiahlo svojich vojakov.

Unášanie ukrajinských detí

„Práve to, že my ako Národná rada Slovenskej republiky, vláda, ale aj ďalší predstavitelia, sa postavia na stranu Ukrajiny, bude to mať pozitívny význam. Deportácia detí, ale aj násilná rusifikácia občanov Ukrajiny, má znaky genocídy,“ vysvetlili predkladateľky uznesenia Martina Brisudová a Anna Zemanová.

Poslankyňa Monika Kozelová (OĽANO) v stredu (29. 3.) ráno informovala, že podľa najnovších údajov rieši ukrajinská prokuratúra až 19-tisíc prípadov odvlečených detí.

Dodala, že ide len o prípady, keď sa rodičom podarilo nahlásiť takýto skutok. Reálny počet unesených ukrajinských detí sa blíži podľa neoficiálnych zdrojov k 300-tisícom.

“Deti nám hovorili o mužovi menom Stachov, ktorý tam s nimi bol. Zistili sme, že je to bývalý príslušník špeciálnej policajnej jednotky Berkut, ktorá zabíjala demonštrantov na kyjevskom Majdane a ktorý prebehol na druhú stranu.,“ priblížila pre Rádiožurnál právnička a koordinátorka organizácie Save Ukrajine Myroslava Charčenko.

„Deti, ktoré sa podarilo vrátiť rodičom nemali skúsenosť s tvrdými bitkami, ale aj ony boli vystavené násiliu a často nemali dosť jedla, takže museli kradnúť chlieb, za čo im tiež hrozili tresty,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál