Na hlavný obsah

Ukrajinské múzeum chystá výstavu predmetov z potopeného ruského krížnika Moskva

V zbierke majú záchranný kruh či signálnu bóju.

Ukrajinské múzeum chystá výstavu predmetov z potopeného ruského krížnika Moskva
Na archívnej snímke z roka 2015 je ruský raketový krížnik Moskva pri sýrskom prístave Tartus. Foto: Zhang Jiye/Xinhua News/Profimedia

Pri príležitosti prvého výročia potopenia ruského krížnika Moskva, ktoré pripadá na 14. apríla, plánuje ukrajinské Národné múzeum vojenskej histórie novú samostatnú výstavu predmetov z bývalej vlajkovej lode ruskej Čiernomorskej flotily.

Informovali o tom tlačové agentúry Ukrajinska Pravda a Ukrinform s odvolaním sa na predstaviteľov múzea.

„V zbierke múzea máme záchranný kruh, signálnu bóju z potopenej vlajkovej lode ruskej flotily a mnoho ďalších zaujímavých artefaktov,“ uviedol riaditeľ múzea Andrij Ilienko. Podľa neho môžu pracovníci múzea zbierať vojnové artefakty vďaka prístupu na bojisko.

Ruský krížnik Moskva sa potopil vlani 14. apríla v dôsledku výbuchu. Kyjev tvrdí, že plavidlo zasiahli ukrajinské protilodné rakety Neptún. Podľa Ruska sa Moskva potopila v rozbúrenom mori po tom, ako ju poškodil výbuch munície a požiar.

Potopeniu pomohlo aj počasie

Spravodajský server Ukrajinska Pravda v decembri s odvolaním sa na rozhovory s ukrajinskými vojenskými predstaviteľmi napísal, že Ukrajincom pri potopení krížnika Moskva pomohlo opakovane počasie.

Ich rakety Neptún, ktoré použili pri útoku na vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, na začiatku invázie neúspešne testovali. Noviny tiež odmietli tvrdenia niektorých západných médií, že krížnik potopili s pomocou spojencov Kyjeva.

Na satelitnej snímke je krížnik Moskva v prístave Sevastopol na Kryme v apríli minulého roku.
Na satelitnej snímke je krížnik Moskva v prístave Sevastopol na Kryme v apríli minulého roku. Foto: ČTK/AP/AP

„V máji sme v Kyjeve usporiadali výstavu zničenej vojenskej techniky útočníkov pod holým nebom. Zároveň sme v múzeu otvorili výstavu vojnových artefaktov,“ uviedol Ilienko. Odkázal na výstavu ruských rakiet, zničených tankov a vojenských vozidiel, ktorú Ukrajinci vlani vystavili v centre hlavného mesta.

Ruská invázna armáda poslala niektoré zo zničených strojov na výstavu aj do európskych miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet