Na hlavný obsah

Únia už nebude Slovensko krátiť o štvrtinu dotácií pre farmárov

Predstavuje to úľavu pre štátny rozpočet.

Únia už nebude Slovensko krátiť o štvrtinu dotácií pre farmárov
Na snímke je (zľava) dočasný minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO), riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss a dočasný premiér Eduard Heger.

Korekcie za chyby a podvody s agrodotáciami z minulosti vo výške 25 percent sa už nevzťahujú na platby vyplatené farmárom od posledného kvartálu 2022. Informovalo o tom v utorok (14. 3.) ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré sa odvolalo na list od Európskej komisie.

Znamená to, že projektové výzvy vo výške 700 miliónov eur už budú plne financované z európskych zdrojov. Nebudú teda zaťažovať štátny rozpočet. Stalo sa tak po viac ako roku od opätovného udelenia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA).

,,Ďakujem celému tímu PPA aj spolupracovníkom z ministerstva, ktorí robili všetko pre to, aby očistili agentúru, presvedčili a ubezpečili aj Európsku komisiu, že v nej neexistuje žiadny priestor pre podvody a korupciu. Vďaka ich nasadeniu už nemusí štátny rozpočet, a teda všetci občania SR, doplácať na šafárenie s agrodotáciami za predošlých vládnych garnitúr,“ uviedol dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Slovensko však naďalej rokuje s Komisiou o minimalizovaní korekcie za minulé obdobia. Vlčan predpokladá, že sa podarí túto otázku uzavrieť v krátkom čase.

O finálnej výške pokuty sa naďalej rokuje. Európska komisia v úvode rokovaní pokutu vyčíslila na viac ako 100 miliónov eur. Vlčan však podotkol, že agrorezort sa jej výšku bude snažiť znížiť.

,,Verím, že aktuálne nastavenie PPA a ministerstva, ktoré už neumožňuje machinácie a podvody s dotáciami, sa v rezorte zachová aj po mojom odchode z funkcie. Veľkú nádej vkladám do samotných poľnohospodárov, ktorí sami odmietajú návrat do minulosti, keď PPA fungovala iba pre spriaznených ľudí,“ dodal Vlčan.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika