Na hlavný obsah

USA neposkytujú Ukrajine spravodajské informácie o cieľoch útokov v Rusku

Tvrdí to Pentagón.

USA neposkytujú Ukrajine spravodajské informácie o cieľoch útokov v Rusku
Kňaz slúži bohoslužbu na pamiatku obetí na mieste budovy, ktorú silno poškodil nálet a bola pred rokom zbúraná v ukrajinskom meste Boroďanka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty neposkytujú Ukrajine spravodajské informácie o cieľoch útokov vo vnútri Ruska. Vyhlásil to v piatok (3. 3.) podľa agentúry Reuters Pentagón, ktorý obvinenia zo strany Moskvy označil za nezmysel.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň varoval Západ pre vojnu na Ukrajine. Oznámil pozastavenie ruskej účasti na zmluve Nový ŠTART. Tá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov. Dôvodom je podľa Kremľa údajné priame zapojenie Západu do pokusov útočiť na strategické letecké základne priamo v Rusku.

„Nemám žiadne informácie o tom, či Ukrajinci vykonali tento typ operácií, alebo nie. To by som sa vám o nich zmienil,“ povedal novinárom hovorca amerického ministerstva obrany Pat Ryder.

„Môžem rozhodne povedať, že predstava, že USA poskytujú spravodajské alebo iné informácie Ukrajincom, aby mohli cieliť na miesta vo vnútri Ruska, je nezmyselná. Nie sme vo vojne s Ruskom, ani neusilujeme o vojnu s Ruskom, „povedal Ryder.

Kyjev sa k najrôznejším incidentom a zásahom strategických a vojenských cieľov v Rusku nevyjadruje, akokoľvek možno v mnohých prípadoch predpokladať, že za nimi stoja ukrajinské sily.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet