Na hlavný obsah

USA posielajú Ukrajine ďalšiu muníciu a vybavenie za 350 miliónov dolárov

Oznámil to šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

USA posielajú Ukrajine ďalšiu muníciu a vybavenie za 350 miliónov dolárov
Na snímke je šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v pondelok (20. 3.) oznámili ďalší balík vojenského vybavenia pre Ukrajinu. Tentokrát v hodnote 350 miliónov dolárov (asi 326,58 milióna eur). Podľa šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena zahŕňa muníciu do raketometov HIMARS či do húfnic a ďalšie vybavenie. O oznámení informovala agentúra Reuters.

„Tento balík vojenskej podpory zahŕňa ďalšiu muníciu do amerických (raketometov) HIMARS a húfnic, ktoré Ukrajina používa na svoju obranu, ako aj muníciu pre bojové vozidlá Bradley, (protiradarové) strely HARM, protitankové zbrane, riečne člny a ďalšie vybavenie,“ uviedol minister Blinken.

Washington za 13 mesiacov ruskej agresie proti Ukrajine pripravil pre napadnutú krajinu vyše 30 balíkov vojenského materiálu a celkovo dodal či prisľúbil pomoc za viac ako 32 miliárd dolárov (asi 29,85 miliardy eur).

Kongres od vlaňajšej invázie vyčlenil na pomoc ukrajinskej armáde 50 miliárd dolárov, z ktorých vláda prezidenta Joea Bidena postupne čerpá pri zostavovaní jednotlivých sad materiálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet