Na hlavný obsah

USA zverejnili video zrážky ruskej stíhačky a amerického dronu

K incidentu došlo nad Čiernym morom.

Spojené štáty zverejnili video zrážky ruskej stíhačky s americkým dronom, ku ktorej došlo v utorok (14. 3.) nad Čiernym morom. Informoval o tom vo štvrtok (16. 3.) britský denník The Guardian.

Na záberoch vidieť, ako sa ruské vojenské lietadlo priblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. Na konci videa vidno poškodenú vrtuľu dronu. 

Bezpilotné lietadlo, ktoré stíhačka podľa USA pred tým poliala palivom, sa v dôsledku zrážky zničilo a zrútilo sa do Čierneho mora. Rusko zrážku poprelo.

Zdroj: Reuters

Odtajnené video je dlhé približne 40 sekúnd a americká armáda ho musela zostrihať. Zábery sú však podľa Pentagónu v chronologickom poradí.

Je na ňom vidieť, ako sa ruské stíhacie lietadlo Su-27 blíži k zadnej časti dronu MQ-9 Reaper a pri prelete začína vypúšťať palivo, uviedol Pentagón. Rusko odmieta tvrdenia USA, že jej lietadlo pri incidente konalo bezohľadne, nebezpečne a neprofesionálne.

Minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley v stredu (15. 3.) hovorili so svojimi ruskými náprotivkami Sergejom Šojguom a Valerijom Gerasimovom.

Incident v súvislosti s pokračujúcou ruskou vojnou proti Ukrajine zintenzívnil obavy z priameho konfliktu medzi Ruskom a USA, čo dokazuje aj skutočnosť, ako rýchlo sa medzi Washingtonom a Moskvou nadviazalo telefonické spojenie, napísala agentúra AP.

Zrážke ruskej stíhačky a amerického dronu sa venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet