Na hlavný obsah

V Bachmute má zostávať asi 5 000 civilistov vrátane 37 detí. Evakuáciu nariadili už vlani v lete

Pred vojnou tam žilo 70 000 ľudí.

V Bachmute má zostávať asi 5 000 civilistov vrátane 37 detí. Evakuáciu nariadili už vlani v lete
Pohľad z okna na obliehané mesto Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 27. februára 2023. Foto: TASR/AP

Vo východoukrajinskom Bachmute ďalej zostáva ešte asi 5 000 civilistov vrátane 37 detí. Podľa serveru Kyiv Independent to vo štvrtok (2. 3.) uviedol šéf miestnej oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

Evakuáciu z Bachmutu, kde sa v poslednom čase ukrajinskí obrancovia bránia útokom ruských síl priamo v uliciach, úrady pritom nariadili už vlani v lete.

Väčšina z ľudí, ktorí doteraz zostávajú v meste, ale podľa Kyrylenka domovy opustiť odmieta. Niektorí z nich sa pred pracovníkmi zabezpečujúcimi presun priamo schovávajú.

Vicepremiérka Iryna Vereščuková v stredu (1. 3.) uviedla, že všetky deti musia vzhľadom na závažnosť situácie z miesta evakuovať, aj keby s tým ich rodičia alebo opatrovatelia nesúhlasili. Intenzitu bojov v meste ukázala nedávno reportáž Rádia Slobodná Európa.

O dobytie mesta s predvojnovou populáciou 70 000 ľudí usiluje Rusko už mesiace, a to za cenu obrovských strát.

Ovládnutie Bachmutu by pre Rusko bolo prvým významným víťazstvom za vyše pol roka a mohlo by mu otvoriť cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti. Velenie ukrajinskej armády označilo tento týždeň situáciu v Bachmute za mimoriadne napätú.

Odrážanie útokov v okolí

Ukrajinskí obrancovia mesta Bachmut na východe Ukrajiny zaujali nové obranné pozície. A to v snahe odolať desiatkam ruských útokov v oblasti, informuje v piatok agentúra Reuters.

Web Ukrajinska pravda s odvolaním sa na šéfa ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksija Danilova napísal, že ruské straty v okolí Bachmutu sú až sedemkrát vyššie ako ukrajinské. Informáciu však nemožno nezávisle overiť.

Reuters s odvolaním sa na ukrajinské vojenské zdroje píše, že ruské jednotky za posledných 24 hodín vykonali takmer dve stovky útokov v piatich kľúčových oblastiach frontovej línie pri Bachmute, o ktorého dobytie sa usilujú od začiatku augusta.

Útoky sprevádza silná delostrelecká paľba, ktorá za posledný deň zasiahla aj obec Časiv Jar západne od Bachmutu a niekoľko ďalších dedín. Na juhu krajiny v Chersonskej a Záporožskej oblasti ruská armáda ostreľovala okolo 40 obcí.

Nová ukrajinská obrana pri Bachmute podľa Volodymyra Nazarenka, dôstojníka ukrajinskej národnej gardy, pozostáva zo zákopov v okolitých mestách a dedinách situovaných 20 až 40 metrov od seba.

„Potrebujeme čo najviac munície. Na počte nepriateľských vojakov nezáleží, záleží na technológiách, „povedal Nazarenko.

Utlmenie snáh o obkľúčenie?

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej zvodke situácie na ukrajinskom bojisku uviedol, že ruské sily pravdepodobne utlmili snahy o obkľúčenie Bachmutu. A namiesto toho sústredia tlak na ukrajinských obrancov, aby sa z mesta stiahli sami.

Hlavný smer útokov je teraz vedený severozápadne od mesta, zrejme s cieľom donútiť Ukrajincov k ústupu po prakticky poslednej voľnej prístupovej ceste T0504 smerom na západ. Podobnú taktiku uplatnili Rusi tiež pri vlaňajšom dobýjaní Severodonecku a Lysyčansku, pripomína ISW.

Vojna na Ukrajine bude ústrednou témou piatkovej návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholze v Bielom dome. Spojené štáty podľa médií v piatok oznámia ďalší balík vojenskej pomoci pre ukrajinskú armádu v hodnote 400 miliónov dolárov (približne 377 miliónov eur).

Ten bude obsahovať predovšetkým zvláštne upravenú muníciu GMLRS do raketových systémov HIMARS, muníciu pre bojové vozidlá Bradley alebo pontónové mosty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet