Na hlavný obsah

V Česku budú dotovať likvidáciu hrabošov, ktorá neohrozí iné zvieratá

Poľnohospodári predpokladajú premnoženie škodcov aj tento rok.

V Česku budú dotovať likvidáciu hrabošov, ktorá neohrozí iné zvieratá
Na ilustračnej snímke nora. Foto: RTVS

V Česku budú dotovať likvidáciu hrabošov, ktorá neohrozí iné zvieratá.
Pri nesprávne používaných jedoch končia na poliach mŕtve vtáky, zajace či srnky. Poľnohospodári predpokladajú premnoženie škodcov aj tento rok.

Problémy s hrabošmi už teraz pociťujú aj poľnohospodári v okolí Oponíc. Problémy s premnoženými hrabošmi tento rok očakávajú aj českí poľnohospodári na Morave.

Na ich likvidáciu po novom môžu z tamojšieho envirorezortu čerpať aj dotácie. Tí ktorí budú hraboše ničiť vkladaním jedu do myších nôr, si rozdelia takmer dva milióny eur.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Jana Obrancová:

„Dotáciami kompenzujeme viac práce farmárov s náročnejším spôsobom zásahu. Chceme lepšie chrániť rôzne druhy vtákov, ale aj zajace, líšky, srnky či mačky a psy. Adresná aplikácia do nôr minimalizuje riziko ich otravy,“ uvádza sa v písomnom stanovisku Ministerstva životného prostredia Českej republiky.

„Máme nesmierne veľa skúseností s tým, že keď sa deratizácia nesprávnym spôsobom vykonávala, tak popadalo množstvo poľovnej zveri, množstvo vtákov neďaleko Nitry sme mali taký veľmi výrazný prípad, kde padali desiatky bažantov, zajacov, dokonca aj srnčia zver,“ ozrejmil Stanislav Kováč, ochranár, OZ Ochrana dravcov na Slovensku.

Jedy proti hrabošom bez udelenia výnimky farmári rozhadzovať po poliach nemôžu, vždy by ich mali vkladať do nôr. Na rozdiel od Česka, na Slovensku dotácie na takýto postup nedostanú.

„Ministerstvo životného prostredia nepodporí používanie takých opatrení, ktoré by stáli na používaní rodenticídov, čiže chemických prípravkov na likvidáciu hrabošov. Envirorezort vidí cestu skôr v tom, že podporujeme také opatrenia v krajine ktoré zvyšujú zastúpenie miest pre hniezdištia dravcov,“ ozrejmil Juraj Smatana, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR.

Najvyššie škody spôsobili hraboše v roku 2019. Presiahli 13 a pol milióna eur. Kalamitný stav sa opakuje každé tri až štyri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet