Na hlavný obsah

V Česku obvinili prevádzačov ilegálnych migrantov. Prevážali ich aj cez Slovensko

Ich cieľom bolo väčšinou Nemecko.

V Česku obvinili prevádzačov ilegálnych migrantov. Prevážali ich aj cez Slovensko
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Šálek Václav

Česká polícia obvinila deväť cudzincov, ktorí sa od jari minulého roka podieľali na prevádzaní nelegálnych migrantov cez územie Maďarska, Slovenska a Česka až do cieľovej krajiny väčšinou Nemecka. Hlavnému organizátorovi hrozí dvanásťročné väzenie. Polícia ČR to v stredu (1. 3.) uviedla na svojej webovej stránke.

V rámci akcie s krycím názvom PASS uskutočnili detektívi Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v uplynulých dňoch päť domových prehliadok, deväť prehliadok iných priestorov a pozemkov a ďalšie úkony trestného konania. Zasahovali v Brne, Prahe a Mladej Boleslavi.

Následne obvinili deväť cudzincov z účasti v organizovanej zločineckej skupine a organizovaní a umožnení nedovoleného prekročenia štátnej hranice spáchaného v prospech zločineckej skupiny. Piatich z nich vzali do väzby.

Policajti dosiaľ zadokumentovali 130 prípadov prevozu migrantov, ale predpokladajú, že toto číslo sa ešte zvýši. Podľa ich zistení skupina páchala trestnú činnosť najmä v rámci obchodnej spoločnosti v Brne, ktorú obvinení založili s cieľom dodávať zahraničných zamestnancov na český trh práce.

Nelegálnou činnosťou sa vraj cudzinci obohatili o niekoľko miliónov českých korún, pričom na samotné prevádzanie využívali svojich krajanov.

Takmer všetci obvinení sa podľa polície k skutkom priznali s tým, že s prevádzaním začali na jar 2022. Hlavný organizátor môže skončiť vo väzení až na 12 rokov, ostatným členom skupiny hrozí desaťročný trest. Českí kriminalisti sa prípadom začali zaoberať v lete minulého roka a spolupracovali na ňom s kolegami z Maďarska, Slovenska aj Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet