Na hlavný obsah

V Dolnom Kubíne vyrastá nový bytový dom. Obyvatelia si myslia, že ide o čiernu stavbu

Prekáža im, že stratia výhľad a svetelnosť.

Výstavba nového bytového domu v Dolnom Kubíne.
Výstavba nového bytového domu v Dolnom Kubíne.Foto: RTVS

V Dolnom Kubíne vyrastá nový bytový dom. Občania sa však domnievajú, že ho stavajú nelegálne. Prekáža im, že bytovka bude blízko existujúcich domov a pre výškovú budovu stratia svetelnosť a výhľad. Stavenisko skontroloval štátny stavebný dohľad.

Zelená lúka pod staršími bytovkami sa zmenila na stavenisko. Bagre sa zahryzli do pôdy pred niekoľkými mesiacmi. Na stavebné práce nás upozornili občania a susedia z okolitých bytových domov. Podľa nich ide o čiernu stavbu.

Stavebné povolenie na bytové domy v tejto lokalite vydali pred trinástimi rokmi. Pôvodný stavebník tu chcel postaviť bytové domy. Projekt však nedokončil a predal ho druhej firme.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Erik Vrábel:

„Podľa tohto pôvodného stavebného povolenia mala byť stavba ukončená v roku 2012. Nemáme informáciu v tejto chvíli, že by stavebník žiadal o predlženie, ten pôvodný stavebník, alebo žeby na tej stavbe začal,“ vysvetlil primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

Developer sa bráni a tvrdí, že s prácami sa začalo v zákonnej lehote do dvoch rokov od nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia.

„Nedokončenie stavby v lehote uvedenej v stavebnom povolení nespôsobuje stratu platnosti stavebného povolenia. Naša spoločnosť nevykonáva žiadne stavebné práce bez stavebného povolenia,“ dodal člen dozornej rady IBRP, a. s Radoslav Paulovič.

Našli pripravenú infraštruktúru

Aj na základe podnetov od občanov vykonal kontrolu štátny stavebný dohľad. Po odkopaní pôdy sa zistilo, že na stavbe sa skutočne začalo pracovať už pred viac ako desiatimi rokmi. Pod pôdou totiž našli pripravenú infraštruktúru.

„Štátny stavebný dohľad dokončil svoje zisťovanie 28. februára zistením, že stavebné povolenie nestratilo platnosť, ktoré bolo vydané v roku 2010,“ informoval Pavol Líška z odboru výstavby a životného prostredia mestského úradu Dolný Kubín.

Podľa staršieho stavebného povolenia však bytovky vyzerajú inak, ako v súčasnosti ponúka developer na predaj. Stavebník požiadal o zmeny v pôvodom povolení tak, aby bytové domy mohli dostať nový vizuál. O tom rozhodne miestny stavebný úrad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny