Na hlavný obsah

V Iráne mali udeliť milosť tisíckam ľudí zatknutých pri protestoch

Tvrdí to šéf tamojšej justície.

V Iráne mali udeliť milosť tisíckam ľudí zatknutých pri protestoch
Iránske ženy protestujú proti iránskej vláde. Foto: TASR/AP

Irán udelil milosť 22-tisícom ľudí zatknutých pri rozsiahlych protestoch, ktoré v posledných mesiacoch krajinu zachvátili. Podľa iránskej štátnej agentúry IRNA to v pondelok (13. 3.) oznámil šéf iránskej justície Gholámhosejn Mohsen Edžeí. Agentúre AP sa toto tvrdenie nepodarilo nezávisle overiť.

Iránske štátne médiá už skôr naznačili, že sa najvyšší duchovný ajatolláh Alí Chameneí chystá udeliť milosti demonštrantom v súvislosti so začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadánu, ktorý začína koncom marca.

Edžeí uviedol, že pri príležitosti ramadánu omilostili spolu 82 656 väzňov, z ktorých približne 22-tisíc tvoria ľudia, ktorých zatkli pri demonštráciách. Dodal, že omilostení väzni sa nedopustili krádeží alebo násilných zločinov.

Vo februári Irán pripustil, že pri protestoch zatkli destiatky tisíc ľudí. Terajšie oznámenie o počte prepustených demonštrantov navyše uvádza vyšší počet, ako o ktorom doteraz informovali aktivisti, píše agentúra AP.

Počas protestov zatkli viac ako 19 700 ľudí a najmenej 530 ľudí zabili, uvádza skupina Ľudskoprávni aktivisti v Iráne (HRAI). Irán už niekoľko mesiacov počet mŕtvych pri demonštráciách nezverejňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet