Na hlavný obsah

V kauze špeciálneho prokurátora Kováčika vypovedal bývalý šéf policajných odposluchov

Dušan Kováčik bol opäť neprítomný.

V kauze špeciálneho prokurátora Kováčika vypovedal bývalý šéf policajných odposluchov
Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Foto: TASR

Proces v korupčnej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pokračoval v utorok (21. 3.) na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) opäť bez jeho účasti.

Rovnako ako v pondelok (20. 3.) ho z dubnickej väznice na súd neeskortovali, keďže s obhajcami sa zhodol, že jeho prítomnosť nie je nevyhnutná. Z prípravného konania mu je známy obsah výpovedí predvolaných svedkov.

Kováčika obžaloba viní zo zločinu prijímania úplatku. V roku 2016 mal v špeciálne upravenej knihe prijať 50-tisíc eur od spoluobžalovaného Petra Košč za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Jednou z nich je kauza bývalého riaditeľa úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka, ktorý údajne vynášal informácie zločineckému gangu sýkorovcov, za čo mal mať zaplatené.

Spis týkajúci sa týchto podozrení Kováčika v roku 2016 odňal dozorujúcemu prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ten bol dôrazne proti jeho posunutiu na policajnú inšpekciu, kde sa napokon rozbehnuté vyšetrovanie zastavilo.

Bývalý šéf policajných odposluchov Rehák v utorok vypovedal, že o úplatku špeciálnemu exprokurátorovi v súvislosti s jeho kauzou nič nevie, ani o knihe, nič nevybavoval a všetko sú to len snahy o jeho diskreditáciu.

Reháka zadržali v rámci policajnej akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Na ŠTS, pracovisko Banská Bystrica sa proces v jeho prípade blíži pomaly do finále. Prokurátor ÚŠP ho žaluje za činnosť pre zločineckú skupinu sýkorovcov a dva skutky zločinu prijímania úplatku.

Podľa neho je obžaloba nedôvodná, nikdy nikomu žiadne utajované skutočnosti neprezrádzal a neprevzal ani žiadne peniaze. Tvrdí, že je nevinný.

V korupčnej kauze Kováčika chýba na lavici obžalovaných Košč, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať. Keďže je na úteku, koná sa voči nemu ako ujdenému. Obaja vinu popierajú.

Kauzu bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika sledovala aj redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko