Na hlavný obsah

V Liptove vzniká prvá energetická komunita. Budú si vyrábať vlastnú elektrinu

Spojí samosprávu s podnikateľmi.

V Liptove vzniká prvá energetická komunita. Budú si vyrábať vlastnú elektrinu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Liptove vzniká prvá energetická komunita, ktorá spojí samosprávu s podnikateľmi. Jej členovia si budú elektrinu nielen vyrábať, ale aj podľa momentálnych potrieb, prerozdeľovať.

Na streche Základnej školy v Liskovej už pribudlo fotovoltické zariadenie na výrobu elektrickej energie. Dvakrát väčšie, ako bol pôvodný zámer. „Od združenia MAS Dolný Liptov sme dostali dotáciu päťtisíc eur, poslanci sme odsúhlasili ďalších päťtisíc eur, aby sa vlastne tá energia zúročila,“ priblížila starostka obce Lisková Alena Mydliarová.

Fotovoltické panely na streche základnej školy dokážu vyrobiť približne jednu tretinu elektrickej energie, ktorú škola spotrebuje. Podobné by mohli pribudnúť aj na strechách kultúrneho domu, obecného úradu či materskej školy. A to aj v iných obciach dolného Liptova.

Energetickej komunite na Liptove sa v reportáži venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

„Až 14 percent dokážeme vyrobiť ako keby nadprodukciu toho, čo reálne naše samosprávy na verejné budovy spotrebujú,“ uviedol predseda Miestnej akčnej skupiny Dolný Liptov Rastislav Horvát.

V Liptove sa samosprávy chcú spojiť s firmami, ako aj obyvateľmi a prerozdeľovať si elektrickú energiu, ktorú napríklad cez víkend školy či úrady vyrobia, ale nepotrebujú ju. ,,Následne potrebujeme túto energiu medzi nami, medzi týmito subjektmi zdieľať. Samozrejme, bude to mať veľmi dôležitý efekt, a to je hlavne nižšia cena, aspoň to očakávame,“ vysvetlil Horvát.

„Samotné zdieľanie je podmienené práve takým informačným systémom, ktorý sa volá energetické dátové centrum. A toto bude prijaté 1. 7. 2024. Aspoň takto je to momentálne deklarované,“ informoval predseda Miestnej akčnej skupiny Opavsko Petr Chroust.

Inšpirácia z Čiech

Inšpirovali sa rovnako len vznikajúcou Energetickou komunitou v Českej republike.

,Každý môže byť zároveň spotrebiteľom, zároveň výrobcom. A ľudia by si energie mohli vymieňať v dohodnutých cenách, v dohodnutom množstve, napríklad v rámci menších celkov, ale povedzme aj v rámci regiónu,“ skonštatoval Chroust.

V dolnom Lipotve zatiaľ len analyzujú, kto by sa do energetickej komunity zapojil a pripravujú pre nich inteligentné meracie systémy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny