Na hlavný obsah

V obci Richnava robili poslanci národnej rady prieskum. Súvisel s nedávnou smrťou mesačného dieťaťa

Poslanci Národnej rady SR chcú predísť podobným prípadom.

V obci Richnava robili poslanci národnej rady prieskum. Súvisel s nedávnou smrťou mesačného dieťaťa
Na snímke je osada v obci Richnava. Foto: RTVS

Do obce Richnava na Spiši prišli poslanci Národnej rady (NR) SR na poslanecký prieskum. Reagovali na nedávnu tragická smrť zanedbaného, iba mesačného dieťaťa. Zodpovední chcú zmeniť systém, aby sa podobné prípady viac neopakovali.

Začiatkom februára zomrel iba mesačný Paľko. Ten žil so súrodencami a rodičmi v rómskej osade, v obci Richnava. O život prišiel potom, ako ho v zúboženom stave priviezli záchranári do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

V prípade vedie polícia trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví. Pitva preukázala, že dieťa zomrelo z chorobných príčin. V pondelok (27. 3.) si podmienky v osade preverovali poslanci Výboru NR pre sociálne veci.

Poslaneckému prieskumu v Richnave sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Obec tu nezlyhala. Terénni sociálni pracovníci si splnili svoje povinnosti, ale sú len súčasťou, nie úplne funkčného systému. Bez pochyby zlyhala rodina,” skonštatovala členka Výboru NR SR pre sociálne veci Katarína Hatráková (nezaradená).

“Sú tu len dvaja terénni pracovníci. Nemajú tu vôbec komunitných pracovníkov. Aj to je na takýto počet ľudí veľmi málo,” uviedol predseda výboru Vladimír Ledecký (SaS).

“Neboli informovaní o tej rodine, že sa niečo dialo, lebo o tieto prvé dve deti sa mamička starala v poriadku. Chodila na pediatrické vyšetrenia,“ povedal námestník pre sekciu rodiny ústredia práce Pavel Bryndzák.

Vidia chybu v systéme

Podľa poslankyne Kataríny Hatrákovej, nie je správne nastavený systém sociálno-právnej ochrany detí. „Práve preto, že je v gescii viacerých ministerstiev. Základ je, dostať to pod jednu gesciu,“ dodala.

Zároveň je nutné výrazne zmeniť životné podmienky celej komunity v richnavskej osade. “Najviac ma prekvapila kompetentnosť starostu a celého tímu. Prekvapilo ma, že táto obec chce naozaj tieto problémy riešiť,“ podotkol Ledecký.

“Od prvej minúty, ako som nastúpil, riešim len toto, všetko ostatné ide bokom. Tam zlyháva všetko. Nie je tam voda, nie je tam kanál, skrátka nič,” opísal starosta obce Richnava Peter Biroš.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero tvrdí, že z veľkej časti môže za takéto situácie aj chýbajúca infraštruktúra. „Predísť takýmto prípadom sa dá, prostredníctvom zdravotnej osvety, ale najmä prostredníctvom zvýšenia dôstojnosti podmienok života obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít, na úroveň 21. storočia,“ uviedol.

V tejto osade v obci Richnava žije aktuálne 1 568 detí. O tom, že je tu situácia skutočne alarmujúca, svedčí aj to, že až 48 z nich, za posledné obdobie, skončilo v centrách pre deti a rodinu. Zodpovední sú si vedomí, že tieto zlé prognózy musia začať riešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny