Na hlavný obsah

V Podskalke je veľa túlavých psov, behajú aj pri frekventovanej ceste

Obyvatelia o kastráciu sučiek nemajú záujem.

V Podskalke je veľa túlavých psov, behajú aj pri frekventovanej ceste
Na ilustračnej snímke psy v útulku. Foto: RTVS

V rómskej osade v mestskej časti Podskalka v Humennom je veľa túlavých psov. Behajú aj blízko frekventovanej cesty. Obyvatelia o kastráciu sučiek záujem nemajú. Šteniatka bez základných veterinárnych ošetrení sú pre útulok rizikom.

Miestnym obyvateľom ponúkla pomoc pri riešení tejto situácie karanténna stanica v Humennom.

„Ponúkali sme zdarma čipovanie. Veľmi málo ľudí dalo začipovať psíkov, možno 20, ale ich tam podstatne viac. Prišli sme s návrhom, že sučky vykastrujeme zdarma, takisto nebol žiaden záujem,“ priblížila štatutárna zástupkyňa združenia Pomáhaj a chráň a riaditeľka regionálneho centra Slobody zvierat Humenské labky Ľubica Kizáková.

Aj napriek tomu, že kastráciu sučiek obyvatelia odmietajú, hlásenia o vyhodených šteniatkach v spomínanej lokalite každým dňom pribúdajú.

Téme sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Mária Bednár Huntejová:

Prijatie šteniat bez základných veterinárnych ošetrení do útulku je podľa slov veterinárky Lenky Lisej nebezpečenstvom. Najmä pre infekčné choroby. „Vystavujú sa veľkému riziku nákazy infekčným ochorením parvoviróza a psinka,“ priblížila.

Odchyt zatúlaných zvierat v okrese zastrešuje karanténna stanica v Humennom. Pri snahe odchytiť túlavé zvieratá z osady sa tamojší obyvatelia búria.

„Ale keď sa niečo stane, že psík ochorie alebo ho zrazí auto, vtedy volajú, aby sme ho zobrali a postarali sa o neho,“ uviedla Ľubica Kizáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny