Na hlavný obsah

V Prahe protestovali učitelia za vyššie mzdy. Niektorí zarobia menej ako predavači v supermaketoch

Žiadajú zrovnoprávnenie taríf.

V Prahe protestovali učitelia za vyššie mzdy. Niektorí zarobia menej ako predavači v supermaketoch
Za vyššie platy vyšli do ulíc vysokoškolskí učitelia v susednom Česku. Foto: RTVS

Za vyššie platy vyšli do ulíc vysokoškolskí učitelia v susednom Česku. Pedagógovia z 13 univerzít protestovali v Prahe. Niektorí totiž zarobia menej ako predavači v supermaketoch. Od ministra školstva aj vlády žiadajú zmeny.

Deň učiteľov ako deň protestu – pracovníkov humanitných smerov univerzít v Prahe, Brne, Olomouci, Hradci Králové, či Ústí nad Labem. V porovnaní s kolegami z matematicko-fyzikálnych fakúlt zarábajú polovicu. Žiadajú zrovnoprávnenie taríf.

Ondřej Švec pracuje na filozofickej fakulte ako asistent 10 rokov. Pôsobil v Japonsku, USA, doktorát má z Francúzska. Zarába však menej ako vodič autobusu.

„Vedel som, že nejdem za rozprávkovým zárobkom, ale zároveň som v situácii, kedy dostávam za medzinárodne uznávanú prácu 32 400 korún (asi 1 369 eur) v hrubom. Je to natoľko ponižujúce a nespravodlivé, že uvažujem, či by som nemal ísť pracovať inam len pre to. aby som uživil rodinu,“ uviedol Švec.

Protestom českých učiteľov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Svojich pedagógov v proteste prišli podporiť aj študenti, ktorí pre zlé finančné ohodnotenie prácu na fakulte nezvažujú. Minister školstva vníma vysoké školstvo ako dlhodobo podfinancované. V utorok (28. 3.) preto rokoval s premiérom.

„Nedá sa to urobiť len tak, že sa do systému nasype viac peňazí. Je potrebné, aby aj na druhej strane spektra sa univerzity zamysleli nad tým, či na každej musí byť rovnaký odbor a či je udržateľných 10 študentov na jedného učiteľa,“ podotkol český minister školstva Vladimír Balaš.

V stredu (29. 3.) o pomoci univerzitám rozhodne vláda. Uvažuje sa o finančnej injekcii v objeme 900 miliónov českých korún (zhruba 38,02 milona eur), ktorá by mala poslúžiť na lepšie odmeňovanie pedagógov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet