Na hlavný obsah

V roku 2022 ľudstvo do atmosféry vypustilo viac oxidu uhličitého ako kedykoľvek predtým

Jeho emisie vzrástli o 0,9 percent.

V roku 2022 ľudstvo do atmosféry vypustilo viac oxidu uhličitého ako kedykoľvek predtým
Na archívnej snímke zo 17. novembra 2022 lietadlo pristáva na medzinárodnom letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

V roku 2022 ľudstvo do atmosféry vypustilo viac oxidu uhličitého (CO2) ako kedykoľvek predtým a jeho emisie vzrástli o 0,9 % na 36,8 gigaton, informovala Medzinárodná energetická agentúra (IEA).

Je to dôsledok oživenia leteckej dopravy po pandémii a návratu k uhliu ako lacnému zdroju energie. Informovala o tom agentúra AP.

Štvrtkovú (2. 3.) správu IEA označili klimatickí vedci za znepokojujúcu, pretože na spomalenie globálneho otepľovania musia spotrebitelia energie v celosvetovom meradle dramaticky znížiť emisie.

„Akýkoľvek rast emisií – dokonca aj o jedno percento – je zlyhaním,“ povedal Rob Jackson, profesor vied o Zemi na Stanfordskej univerzite a predseda medzinárodnej skupiny Global Carbon Project. „Nemôžeme si dovoliť žiaden rast (objemu emisií). Každý rok s vyššími emisiami (CO2) je zlým rokom pre naše zdravie a pre Zem.“

Emisie CO2 zo spaľovania uhlia vzrástli v minulom roku o 1,6 %. Mnohé krajiny najmä v Ázii totiž nahradili drahší zemný plyn, a situáciu v tomto smere ešte zhoršila ruská invázia na Ukrajinu, uviedla IEA. Oživenie leteckej dopravy prispelo k zvýšeniu emisií CO2 zo spaľovania ropy o 2,5 percent.

Zrýchľovanie rastu

Rast globálnych emisií sa od roku 1900 postupom času stále zrýchľuje s výnimkou pandemického roku 2020, keď sa cestovanie takmer zastavilo.

Minuloročná úroveň emisií, hoci rekordne vysoká, bola napriek tomu nižšia, ako odborníci očakávali. Prispelo k tomu zvýšené používanie obnoviteľnej energie, elektrických vozidiel a tepelných čerpadiel, uviedla IEA.

V Európe výroba elektriny z veternej a solárnej energie po prvýkrát prekonala výrobu elektriny z plynu alebo jadra.

„Bez čistej energie by bol rast emisií CO2 takmer trikrát vyšší,“ uviedol vo vyhlásení Fatih Birol, výkonný riaditeľ IEA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet