Na hlavný obsah

V roku 2035 môže až 51 percent obyvateľov sveta trpieť nadváhou či obezitou

V sobotu je Svetový deň obezity.

V roku 2035 môže až 51 percent obyvateľov sveta trpieť nadváhou či obezitou
Na archívnej snímke zo 17. októbra 2007 obézna žena obeduje v Londýne. Foto: TASR/AP

V roku 2035 môže mať až 51 percent obyvateľov sveta nadváhu či obezitu, ak krajiny nezlepšia prevenciu alebo liečbu a súčasné trendy budú pokračovať. Upozorňuje na to World Obesity Federation (Svetová federácia pre obezitu) k príležitosti Svetového dňa obezity, ktorý pripadá na sobotu (4. 3.).

Náklady na liečenie tejto choroby a jej dôsledkov v roku 2035 organizácia vyčíslila na 4,32 bilióna dolárov (4,07 miliardy eur), teda skoro tri percentá celosvetového HDP. Prirovnáva to k ekonomickým dosahom pandémie COVID-19 v roku 2020.

Svetová federácia pre obezitu predpovedá, že kým v súčasnosti trpí obezitou jeden zo siedmich ľudí, za 12 rokov to bude už každý štvrtý. Za obezitu označuje body mass index (BMI) vyššie ako 30. Index zodpovedá hmotnosti v kilogramoch, ktorá sa vydelí druhou mocninou výšky v metroch. Ideálna zdravá váha sa pohybuje medzi hodnotou 18,5 a 25. Od 25 do 30 je nadváha.

Odborníci upozorňujú, že celosvetovo rýchlo pribúdajú deti a adolescenti s obezitou. V prípade chlapcov sa ich počet do roku 2035 môže zdvojnásobiť. U dievčat ich počet môže celosvetovo vzrásť až o 125 percent.

„Vlády a ľudia v rozhodujúcich pozíciách na celom svete musia urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo presunu zdravotných, sociálnych a ekonomických nákladov na mladšiu generáciu,“ uviedla Louisa Baurová, prezidentka Svetovej federácie pre obezitu.

Zapojenie mladých ľudí

Austrálska pediatrička Baurová patrí k popredným svetovým odborníkom na detskú obezitu. Podľa nej je potrebné analyzovať základné faktory, ktoré sú príčinou obezity, a aktívne zapojiť mladých ľudí do riešenia tohto problému.

Podľa správy je dôležité, aby jednotlivé krajiny mali komplexné plány na prevenciu a liečbu obezity. A aby podporovali ľudí, ktorí túto chorobu majú.

Zároveň autori správy uznávajú, že negatívny vplyv pri riešení nadváhy a obezity má vplyv klimatická kríza, obmedzenia súvisiace s pandémiou COVID-19, nová pandémia a chemické znečistenie, ktoré ovplyvňuje endokrinný systém ľudí.

Kým obezita býva spájaná s bohatými krajinami, šíri sa v stredne a nízkopríjmových krajinách, ktoré sú často najmenej pripravené na túto chorobu a jej následky reagovať. Deväť z desiatich krajín s najväčším očakávaným nárastom počtu obéznych ľudí je v Afrike či Ázii.

Dôvodom na to sú zmeny stravovacích zvykov. V jedálničku ľudí pribúda veľa spracovaných potravín, sedavý spôsob života, slabá kontrola potravín a ich marketingu. Ako aj menší objem peňazí na zvládanie problémov s hmotnosťou a na zdravovedu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet