Na hlavný obsah

V USA končí ďalšia banka, newyorská Signature Bank

Pre jej klientov zriadili nástupnícku banku.

V USA končí ďalšia banka, newyorská Signature Bank
Logo Signature Bank. Foto: TASR/AP

Americké úrady zatvorili newyorskú banku Signature Bank. Toto rozhodnutie nasleduje po piatkovom (10. 3.) zatvorení banky Sillicon Valley Bank (SVB), ktorá sa stala najväčším krachom banky v USA od pádu Washington Mutual v roku 2008.

Signature Bank mala ku koncu minulého roka vklady vo výške 88,59 miliárd dolárov (83,68 miliardy eur) a aktíva vo výške 110,36 miliárd dolárov (asi 104,25 miliardy eur), uviedlo ministerstvo financií štátu New York.

Kontrolu nad Signature Bank prevzala Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC). Všetkých klientov odškodnia a daňoví poplatníci znášať žiadne straty, dodali v spoločnom vyhlásení americké ministerstvo financií a bankový regulátor.

Signature bola komerčná banka s retailovými pobočkami v New Yorku, Connecticute, Kalifornii, Nevade a Severnej Karolíne. Mala osem národných obchodných línií vrátane komerčných nehnuteľností a digitálneho bankovníctva.

Takmer štvrtina jej vkladov pochádzala zo sektora kryptomien, ale v decembri banka oznámila, že svoje vklady súvisiace s kryptomenami zmenší o 8 miliárd USD.

FDIC zriadila preklenovaciu nástupnícku banku, umožní klientom prístup k ich prostriedkom. Vkladatelia a dlžníci Signature Bank sa automaticky stanú klientmi preklenovacej banky. Za generálneho riaditeľa preklenovacej banky bol vymenovaný Greg Carmichael, bývalý riaditeľ spoločnosti Fifth Third Bancorp, informovala agentúra Reuters.

Signature Bank mala dlhodobé vzťahy s bývalým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho rodinou. Poskytovala Trumpovi a jeho firmám bežné účty a financovala niekoľko rodinných podnikov.

V roku 2021 však po januárových nepokojoch v budove Kapitolu prerušila s Trumpom spoluprácu a vyzvala ho na odstúpenie.

Biden ubezpečil o odolnosti systému

Bankový systém USA je bezpečný a vláda urobí všetko pre ochranu sporiteľov, vyhlásil v pondelok americký prezident Joe Biden. Povedal, že požiada Kongres a regulačné orgány, aby posilnili bankové pravidlá. Pred pondelkovým otvorením amerických akciových trhov dodal, že sa nezastaví ani pred tým a urobí všetko, čo bude treba.

Prezident zopakoval, že na riešenie situácie nemieni použiť peniaze daňových poplatníkov. Vláda však nebude chrániť investorov, pretože podľa neho nikto nie je nad zákonom.

Akcie amerických bánk medzitým naďalej oslabujú. Akcie sanfranciskej First Republic strácali pred otvorením trhov 65 percent po tom, čo minulý týždeň stratili 33 percent. Druhá najväčšia banka v USA, Bank of America, klesá pred obchodovaním o štyri percentá a americká nadnárodná spoločnosť poskytujúca finančné služby Charles Schwab stráca osem percent.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Štefan Hudec:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet