Na hlavný obsah

V4 nie je o Orbánovi alebo o komkoľvek inom, tvrdí Kollár. Treba ju vnímať v širšom kontexte

Podľa Petra Pavla má skupina väčší potenciál.

V4 nie je o Orbánovi alebo o komkoľvek inom, tvrdí Kollár. Treba ju vnímať v širšom kontexte
Na snímke sprava český prezident Petr Pavel a predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR

Vyšehradská skupina (V4) má svoje opodstatnenie. Krajiny majú cez V4 podstatne silnejší hlas v Európe. Nie je to téma, ktorá by mala byť na útlme. Skupina nie je o jednom predstaviteľovi, treba vnímať širší kontext. Vyhlásil to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v reakcii na vyjadrenia českého prezidenta Petra Pavla.

„Je pravda, že historicky to vzniklo pre niečo úplne iné. Neskôr sme to však používali ako väčší nátlak smerom k vyjednávaniu s EÚ,“ povedal o V4 Kollár po utorkovom (14. 3.) stretnutí s Pavlom.

Kollár v súvislosti so vzťahmi v rámci V4 a postojmi maďarského premiéra Viktora Orbána poukázal na to, že predstavitelia vlád sa menia a nie vždy nám musí vyhovovať daný premiér či prezident. Treba sa pozerať na širší kontext.

„V4 nie je o Orbánovi alebo o komkoľvek inom. Je to spolupráca štyroch krajín,“ povedal. Len pre túto „jednu vec“ by nezatracoval celú skupinu V4. „Myslím si, že je veľmi dôležité v tom pokračovať. Musíme si však stanoviť priority a povedať si, ktorým smerom chceme ísť. Keď sa nám niečo nepáči, treba to partnerovi jasne povedať. Myslím si, že to aj kolegovia smerom k maďarskej strane robia,“ dodal.

Pavel spochybňuje efektivitu súčasnej V4

Český prezident počas návštevy Slovenska povedal, že sa nikdy netajil skepsou, pokiaľ ide o efektivitu skupiny V4. „Budeme musieť vážne uvažovať o tom, akým obsahom tú spoluprácu naplniť,“ povedal.

Pavel však nechce, aby sa škrtalo niečo, čo malo svoj efekt. V dnešnej dobe vníma Pavel V4 ako konzultačné fórum bez ambície dosiahnuť detailnú koordináciu v otázke zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky. Môže poskytnúť priestor na spoluprácu a konzultáciu napríklad v ekonomickej či kultúrnej oblasti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si myslí, že oblasť medzinárodného práva či dôležitosť ochrany princípov právneho štátu sú témy, ktoré aj formát V4 oslabujú, „pretože je jasné, že v takýchto dôležitých veciach nemáme zhodu a rovnaký názor“.

Pavlove vyjadrenia kritizoval aj šéf Smeru-SD Robert Fico. Vyhlásil, že oslabovanie spolupráce Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska nie je v záujme týchto krajín.

Slovensko a Česko pri obnove povojnovej Ukrajiny

Boris Kollár chce, aby sa Slovensko aj Česko zapojilo do povojnovej obnovy Ukrajiny. Vníma to ako kompenzáciu za pomoc. „Keď teraz pomáhame Ukrajine, tak budeme trvať na tom a požadovať to aj od nášho partnera na Ukrajine, že v prípade povojnovej obnovy budú Slovensko a rovnako aj Česká republika zapojené do obnovy,“ uviedol.

Poznamenal, že korektná a šľachetná pomoc Ukrajine je prvým krokom. „Druhým je obnova a tam budeme trvať na tom, aby sme sedeli pri stole. Aby sme naše firmy a ekonomiku mohli potiahnuť, ako kompenzáciu za pomoc,“ doplnil.

Na stretnutí podľa Kollára hovorili aj o aktuálnych vnútropolitických otázkach na Slovensku či o tom, akým spôsobom vláda dovládne.

„Aké stanoviská budeme mať smerom k Ukrajine, k pomoci odovzdania migov, akým spôsobom sme schopní pripraviť krajinu na predčasné voľby,“ doplnil.

Návšteve Slovenska českým prezidentom sa venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko