Na hlavný obsah

Vandali zničili 14 lavičiek v oddychovej zóne nad Bardejovom

Pustili sa aj do cyrilometodského kríža na Šibenej hore.

Vandali zničili 14 lavičiek v oddychovej zóne nad Bardejovom
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pod cyrilometodským krížom na Šibenej hore nad Bardejovom si už neposedíte. Vandali tam zničili 14 lavičiek a pustili sa aj do kríža. Lokalitu spravujú Matica slovenská a mesto. Obidvaja vylučujú náboženskú či národnostnú netolerantnosť.

Ide o vyhľadávané miesto, kde je jeden z najkrajších výhľadov na Bardejov. Po túre si tu ľudia často oddýchli.

Svedkovia ani kamerový záznam nie sú. Aj nainštalovanú fotopascu v minulosti vandali zlikvidovali. V pondelok (6. 3.) zamestnanci mestskej firmy odpratávali už len posledné zvyšky zničených lavičiek.

Poškodení matičiari vyčíslili výšku škody na viac ako 1 000 eur. „Vo veci prebiehajú úkony pri objasňovaní priestupku smerujúce k náležitému objasneniu veci,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Téme sa v Správach z regiónov venoval redaktor RTVS Diana Murdzíková:

Radnica, ale aj Dom Matice slovenskej v Bardejove vylučujú, že v meste je akákoľvek nenávisť. „Nemáme tu absolútne žiadne problémy s cirkevnými ani národnostnými menšinami či etnickými skupinami,“ uviedol vedúci tlačového referátu Mestského úradu Bardejov Štefan Hij.

Vandali sa pustili aj do kríža. Ten odolal. Lavičky pod krížom doplnia. Radnica aj Matica slovenská teraz apelujú na verejnosť. „Nikdy nerobte to, čo nechcete, aby iní robili vám,“ povedal Hij.

Vlani kríže a vandalstvo riešili aj v Sabinove. Neznámi páchatelia úplne zlikvidovali 14 zastavení krížovej cesty. Aj tu vytrhali betónové základy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny