Na hlavný obsah

Vedci objavili nový druh pavúka. Jeho velkosť ich zaskočila

Uhryznutie od neho môže spôsobiť bolesť a opuch.

Vedcom v Austrálii sa podarilo odhaliť existenciu “superveľkého” druhu pavúka, ktorý sa vyskytuje len v centrálnej časti štátu Queensland.

Farebný pavúk dostal názov Euoplos dignitas. Pôvod nájdeme v latinskom slove dignitas, ktoré znamená „dôstojnosť“, ale aj „veľkosť“. Práve tieto slová majú odrážať obrovskú veľkosť nového pavúčieho druhu, citoval server NBC News z vyhlásenia múzea v Queenslande.

Pavúk žije v lesných porastoch a buduje si podzemné nory v čiernozemi. Vyskytuje sa v centrálnej časti Queenslandu, ktorý leží na severovýchodnom pobreží Austrálie.

Pre intenzívnu poľnohospodársku činnosť tieto pavúky pravdepodobne prichádzajú o významnú časť svojho habitatu, a tak sa z nich pravdepodobne stáva ohrozený druh, uviedli austrálski vedci.

Aj keď Austrálčania nezverejnil presnú veľkosť svojho objavu, pavúky z čeľade Ctenizidae sú podľa časopisu National Geographic väčšinou veľké asi štyri až päť centimetrov a hniezdia pod zemou. Sú to chlpaté tropické pavúky, ktorých uhryznutie môže človeku spôsobiť bolesť a opuch.

Podľa Michaela Rixa, hlavného experta na pavúky z múzea v Queenslande, sú odborníci nadšení, že „môžu vedecky zdokumentovať tento nový druh“.

Ako dodal jeho kolega Jeremy Wilson, pomenovanie nového druhu má veľký význam. Pomenovaním druhu totiž prichádza aj možnosť jeho ochrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet