Na hlavný obsah

Vedci po takmer dvesto rokoch ukázali nové priestory vo Veľkej pyramíde v Gíze

Nové zistenia môžu objasniť aj to, ako kedysi Egypťania pyramídy postavili.

Vedci po takmer dvesto rokoch ukázali nové priestory vo Veľkej pyramíde v Gíze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vedci po takmer dvesto rokoch ukázali nové priestory vo Veľkej pyramíde v Gíze. Jeden zo starovekých divov sveta sa tak opäť dostáva pod drobnohľad bádateľov. Nové zistenia môžu objasniť aj to, ako kedysi Egypťania pyramídy postavili.

Vedci za posledných osem rokov našli v Cheopsovej pyramíde niekoľko miestností. Najväčšia z nich má až 30 štvorcových metrov. Zatiaľ je však nedostupná. Egyptské úrady teraz ukázali menšiu chodbu blízko hlavného vchodu.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Matúš Oparty:

„Prestrčili sme mikrokameru cez šachtu a odhalila sa nám deväť metrov dlhá a dva metre široká chodba. Pravdepodobne ide o konštrukčný prvok na odľahčenie celej stavby. Niečo podobné má napríklad aj pyramída v Majdume,“ uviedol Mostafa al-Waziri, generálny tajomník Najvyššej rady pre starožitnosti.

Cheopsová pyramída meria 139 metrov a váži šesť miliónov ton. Tisícky rokov bola najväčšou a najťažšou budovou sveta. Ako ju Egypťania postavili, je doteraz nevyriešeným tajomstvom.

Novoobjavené priestory však nasvedčujú, že dutiny nadľahčovali vnútornú konštrukciu. Najväčšia z miestností vzbudila v archeológoch nové očakávania.

„Veríme, že s božou pomocou, tam objavíme pohrebné predmety faraóna Kufu, lebo tie sa ako jediné nikdy nenašli. Našla sa doteraz len jediná soška a tá ani nepochádza z obdobia jeho vlády,“ dodal al-Waziri.

Šanca na objavenie pokladov je podľa niektorých egyptológov malá. Už samo potvrdenie hypotézy o nadľahčovacích komorách, by bolo významným objavom. To by mohlo pomôcť vysvetliť, ako Egypťania pyramídy postavili. Vedci na to využili najnovšie technológie.

Výskumníci potom informácie spracujú a určia presnú polohu miestností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet