Na hlavný obsah

Viac ako polovica Slovákov chce, aby boli obchody v nedeľu otvorené

Opačný názor zastáva 30 % respondentov.

Viac ako polovica Slovákov chce, aby boli obchody v nedeľu otvorené
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia/PA Images

Viac ako polovica ľudí na Slovensku chce, aby obchody zostali v nedeľu otvorené. V utorok (14. 3.) o tom informovala manažérka pre vzťahy s verejnosťou pracovného portálu Profesia Nikola Richterová na základe prieskumu ich portálu platy.sk.

Doplnila, že otázka znela, či by chceli, aby boli obchody v nedeľu zatvorené. Možnosť jednoznačne nie alebo skôr nie označilo 52 percent respondentov. Na druhej názorovej strane bolo presne 30 presne odpovedajúcich.

Odpovede ľudí, ktorí pracujú v maloobchode, priniesli pomerne vyrovnané skupiny zástupcov dvoch rozličných názorov. Za obchody, ktoré by mali zostať otvorené aj v nedeľu, sa vyslovilo presne 42 percent respondentov dopytovania spomedzi zamestnancov v tomto odvetví. K zatvoreniu sa priklonilo 41 percent odpovedajúcich.

Za otvorené obchody sú ľudia v každom kraji SR. Najvyšší podiel bol v košickom regióne, kde bolo za otvorené obchody 60 percent a v Bratislavskom kraji, kde to predstavovalo 55 percent opýtaných, vyčíslila manažérka.

„Naopak, najnižšia podpora otvorených obchodov v nedeľu bola v Prešovskom kraji,“ uviedla Richterová. Povolený nedeľný predaj tam schvaľuje 45 percent respondentov. Za zatvorené obchody sa tam vyslovilo 35 percent ľudí.

Z opýtaných má 19 percent zamestnanie, ktoré počíta s nedeľnou prácou. Spomedzi nich je 10 percent odpovedajúcich, ktorým práca počas tohto dňa vyhovuje. Oproti tomu päť percent ľudí v prieskume označilo, že im to nevyhovuje.

Možnosť pravidelného alebo menej častého nedeľného nakupovania označilo 53 percent opýtaných. Približne tretina respondentov ide v nedeľu do obchodu iba v nevyhnutných prípadoch a osem percent ľudí nedeľné nakupovanie nepraktizuje, uzavrela manažérka výsledky dopytovania.

Dodala, že sa zapojilo 1 787 respondentov z celého Slovenska. Údaje sa zbierali online od 24. februára do 7. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika