Na hlavný obsah

Vláda o stíhačkách pre Ukrajinu zatiaľ nerozhodla

Ministri o téme zatiaľ iba neformálne diskutovali.

Vláda o stíhačkách pre Ukrajinu zatiaľ nerozhodla
Stíhačka MiG-29. Foto: TASR/AP

O stíhačkách MiG-29 pre Ukrajinu vláda zatiaľ nerozhodla, o dodávke bojových lietadiel iba neformálne diskutovala. Informoval o tom dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď po stredajšom (15. 3.) rokovaní.

Naď povedal, že ministri sa stotožnili s postupom, akým by sa stíhačky poslali na Ukrajinu. Niektoré stroje by putovali rozobrané na náhradné diely. Potvrdil, že v súvislosti s dodaním stíhačiek sa Slovensko koordinuje s Poľskom.

Čo sa týka kompetencií poverenej vlády rozhodnúť o takomto kroku, minister povedal, že sa k veci stavajú transparentne a v súlade so zákonom. O právnej analýze, ktorá by takéto právomoci potvrdila, zatiaľ nehovoril.

Minister spravodlivosti Viliam Karas uviedol, že rezort našiel právne riešenie, akým by vláda mohla darovanie stíhačiek odobriť. Bližšie informácie však neprezradil.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger potvrdil, že o poskytnutí stíhačiek rozhodne vláda. Uistil, že to bude v súlade so slovenskou ústavou.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že podmienky darovania stíhačiek, ktoré Naď predstavil, sú pre Slovensko výhodné. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zasa zdôraznil, že stíhačky by sa mali darovať jedine legitímnym spôsobom a v súlade s Ústavou SR.

Na stredajšie rokovanie vlády prišiel aj náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko. Pred rokovaním vyjadrili súhlas aj minister hospodárstva Karel Hirman a šéfka rezortu investícií Veronika Remišová.

V utorok (14. 3.) po mimoriadnom zasadnutí brannobezpečnostného výboru Naď informoval, že Slovensko by za stíhačky mohlo dostať 900 miliónov dolárov (zhruba 838 mil. eur), časť z toho vo forme vojenského materiálu.

Stíhačkám MiG-29 sa venovala redaktorka Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko