Na hlavný obsah

Vláda schválila novelu Trestného zákona: Zásadnou zmenou má byť prístup k mladistvým

Venovať sa bude aj environmentálnym trestným činom.

Vláda schválila novelu Trestného zákona: Zásadnou zmenou má byť prístup k mladistvým
Na archívnej snímke rokovanie vlády. Foto: TASR

Vláda v stredu (22. 3.) schválila novelu Trestného zákona, informoval o tom dočasne poverený premiér Eduard Heger. „Tak, ako bola kvalitne a dlho pripravovaná, posúva Slovensko smerom k moderným krajinám,“ uviedol.

Podľa povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa prináša novela niekoľko zásadných zmien. „Najzásadnejšou je zmena prístupu k mladistvým a prvotrestaným osobám,“ uviedol. Vysvetli, že reforma má docieliť, aby sa na takýchto ľudí nepozeralo ako na recidivistov. „Štát by im mal umožnil závažnú zmenu postoja k životu,“ dodal.

Dôležitosť Karas prikladá aj resocializácii páchateľov trestných činov. Ich izolácia podľa neho spôsobuje len ďalšiu recidívu, na ktorú dopláca štát.

Novela prináša zmeny aj pri drogových trestných činoch, kde sa okrem iného odlišuje trestanie užívateľov drog od ich výrobcov. Návrh tiež sprísňuje postih jazdy pod vplyvom alkoholu. Navrhuje sa tiež zaviesť krátkodobé tresty odňatia slobody.

Jednoduchšie ukladanie trestov

Ukladanie trestov nespojených s odňatím slobody má byť po novom jednoduchšie. Preferovať sa majú najmä pri prvý raz trestaných osobách, ktoré spáchali prečiny. Súdy by tiež mohli znížením trestu zohľadňovať nahradenie škody poškodenému.

V súčasnosti chýba podľa Karasa v súvislosti s ukladaním alternatívnych trestov personálna a technická infraštruktúra. „Technicko-právne a administratívne prekážky odstraňujeme právnou úpravou,“ podotkol s tým, že sa má zároveň zvýšiť počet probačných úradníkov z 80 na takmer 300. „Zavedie sa tým reálna probačná služba, ktorá je dnes podvyživená,“ dodal.

Novela Trestného zákona bude obsahovať aj kapitolu o environmentálnych trestných činoch. „Vidíme spoločenskú potrebu prihliadania na životné prostredie,“ skonštatoval Karas.

Hlavné zásady, ktorými sa novela Trestného zákona má riadiť, sú život, zdravie, ľudská dôstojnosť a zdravé spoločenské pomery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko