Na hlavný obsah

Vlani hromadné prepúšťanie, teraz nábor. Situácia v závode Embraco sa zmenila

Mnohí bývalí zamestnanci sa však vrátiť už nechcú.

Vlani hromadné prepúšťanie, teraz nábor. Situácia v závode Embraco sa zmenila
Zamestnanci Embraco Slovakia pracujú na výrobnej linke. Foto: RTVS

Najväčší zamestnávateľ na Spiši, firma Embraco Slovakia, robí nábor nových zamestnancov. Do fabriky potrebujú prijať 80 ľudí. Vlani pritom zo závodu prepustili stovky pracovníkov.

Spišskonovoveský závod Embraco Slovakia, museli vlani na jeseň, opustiť stovky zamestnancov. “Pre Rusko, Ukrajinu je výroba znížená, tak idú prepúšťať,“ hovoril zamestnanec Embraca ešte v septembri minulého roka.

“V rámci prepúšťania sa znížil počet asi o 800 zamestnancov. Išli sme z 2 300 zamestnancov na 1 500,“ informoval vtedy Juraj Hojnoš, predseda OZ Kovo Embraco Slovakia.

Dobrou správou je, že spoločnosť Embraco, ktorá sa zaoberá výrobou kompresorov a kondenzačných jednotiek do chladiarenských zariadení, v týchto dňoch finalizuje nábor približne 80 nových zamestnancov. Zháňajú najmä operátorov výroby.

Téme sa v Správach z regiónov venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

„Hlavným dôvodom pre tento krok je zvýšený dopyt po našich výrobkoch, ktorý nastal v prvých mesiacoch roka 2023. Ide skôr o sezónny ukazovateľ, ktorý je pre náš chladiarenský priemysel typický, keďže zákazníci na severnej pologuli sa pripravujú na blížiace sa leto,” vysvetlil Tomáš Kandra, generálny riaditeľ závodu Embraco Slovakia.

„Sme sezónna fabrika. Vnímame to ako dočasné, pretože zmluvy dostávajú zvyčajne na dobu určitú. Iba zamestnanci, ktorých sa dotklo hromadné prepúšťanie, tak majú na dobu neurčitú,” hovorí Hojnoš.

Naberajú aj bývalých zamestnancov

V Embracu, ponúkajú prioritne zamestnanie ľuďom, ktorí už vo firme pracovali. „Nie je to jednoduché. Mnohí zamestnanci si už našli iné zamestnanie a s takouto sezónnou prácou nie sú spokojní. Ale sú zamestnanci, ktorí sa chcú vrátiť,“ priblížil predseda OZ Kovo Embraco Slovakia.

„Takýmto uchádzačom sme umožnili vrátiť sa za podmienok, ktoré zodpovedali ich pracovnému a platovému zaradeniu pred rozviazaním pracovného pomeru,“ uviedol Kandra.

Očakávania, že zvýšený dopyt by mohol byť pozitívnym signálom pred masívnym oživením trhu, považuje riaditeľ závodu za predčasné.

V spišskonovoveskom závode Embraco Slovakia, ktorý je súčasťou japonskej korporácie Nidec, po prijatí 80 ľudí stúpne počet zamestnancov na približne 1 600. Táto fabrika zostáva aj naďalej najväčším zamestnávateľom na Spiši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny