Na hlavný obsah

Vo Veľkom Kýre niekto zabíja nutrie kovovými šípkami

Môže ísť o týranie aj pytliactvo, za ktoré hrozia tri roky väzenia.

Vo Veľkom Kýre niekto zabíja nutrie kovovými šípkami
Na ilustračnej snímke nutrie. Foto: RTVS

Nutrie pri rieke vo Veľkom Kýre niekto zabíja kovovými šípkami. Upozornili na to miestni, ktorí uhynuté zvieratá našli. Hoci ich zákon nechráni, takýto krutý a trýznivý spôsob zabíjania zvierat sa trestá.

Zviera so zapichnutou šípkou v tele našla pri rieke obyvateľka Veľkého Kýra Natália. Trvalo dva dni, kým nutriu s miestnym poľovníkom odchytili a šípku vytiahli.

„Bola to oceľová šípka. Našli sme na internete, že to patrí k voľne dostupnej fúkačke. Tá nutria krvácala. Pravdepodobne šípka zasiahla nejakú tepnu,“ uviedla Natália.

Práve tieto fúkacie šípky môžu spôsobiť zvieraťu zdĺhavé utrpenie. Ide o trýznivú a zdĺhavú smrť, ktorú zakazujú viaceré zákony, dodala.

Miestni odhadujú, že pri rieke žilo asi 30 nutrií. Za posledné tri týždne zmizli tri matky a asi polovica mláďat.

Tejto téme sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Hamran Kollárová:

Nutrie sú invázny druh. Pred rokmi ich sem z Ameriky priviezli na kožušiny. Vo viacerých mestách je z nich teraz atrakcia. Ľudia ich pri riekach kŕmia, množia sa a poľnohospodárom požierajú úrodu.

Hrozia tri roky väzenia

Či je to vo Veľkom Kýre iba krutá zábava alebo cielená likvidácia, už na podnet redakcie RTVS vyšetruje enviropolícia. Upozorňujú, že môže ísť o týranie zvierat aj pytliactvo, za ktoré hrozia tri roky väzenia.

„Všeobecne platí, že zviera sa môže iba v dôvodnom prípade usmrcovať, a to zákonnými spôsobmi. Tie majú byť také, aby čo najviac eliminovali utrpenie,“ uviedla kampaňová koordinátorka Slobody zvierat Silvia Čaňová.

O nutrie, ktoré okolo riek prekážajú, by sa mali legálne postarať miestni poľovníci alebo špeciálne odchytové skupiny. Tak ako je zakázané ich zabíjať a týrať, nesmú sa ani prikrmovať. Takéto invázne druhy môžu byť prenášačom viacerých chorôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny