Na hlavný obsah

Vojaci sa pripravujú na obranu Slovenska. V Lešti nacvičujú bojovú spoluprácu s jednotkami NATO

Zúčastňuje sa jej takmer 2 000 vojakov.

Vojaci sa pripravujú na obranu Slovenska. V Lešti nacvičujú bojovú spoluprácu s jednotkami NATO
Medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2023. Foto: RTVS

Vo vojenskom výcvikovom stredisku Lešť vrcholí medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2023. Vojaci sa pripravujú na obranu Slovenska a zároveň nacvičujú spoluprácu s bojovými jednotkami NATO. Pri simulácii bojov bol aj štáb RTVS.

Mínometná paľba a útok pozemnej pechoty, vysadenie vrtuľníkom a následne obsadenie územia. Simulácia bojov mala preveriť vojakov, ako sú pripravení v prípade napadnutia Slovenska nepriateľom.

Viac ako 1 900 vojakov zo siedmich krajín sa zúčastňuje na takmer dvojtýždňovom medzinárodnom cvičení Slovenský štít 2023. „Päť platforiem zbraní sa dokázalo zladiť a dokazuje počas tohto cvičenia, že sú schopnou bojovou silou, s ktorou treba počítať,“ uviedol Karel Navrátil, veliteľ mnohonárodnej bojovej skupiny na Slovensku.

Nácvik bojov vo výcvikovom stredisku Lešť sledoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

Na cvičení použili viac ako 400 kusov vojenskej techniky, napríklad tanky, vrtuľníky či stíhačky. „Opätovne sa ukázalo, že naše spôsobilosti sú z roka na rok lepšie a po príchode lepšej techniky to bude len narastať. Budúci rok budete vidieť aj prvé Patrie a rovnako aj Leopardy, ktoré prídu na Slovensku,“ ozrejmil poverený minister obrany Jaroslav Naď.

Cvičenie organizujú už od roku 2015. Posledné dva roky premietli do simulácií aj poznatky z bojov na Ukrajine. „Preto môžete vidieť aj opozičné sily, ktoré reprezentujú tak trochu tú červenú taktiku aj so svojím výstrojom, a podobne,“ priblížil Ivan Pach, veliteľ Pozemných síl Ozbrojených síl SR.

Medzinárodné jednotky NATO si okrem taktiky zlepšujú aj koordináciu bojov a komunikáciu. „Vieme komunikovať utajovanými prostriedkami, vieme preposielať informácie po dátach. Máme spravodajstvo z bojiska a prinášajú online informácie veliteľom, čo im veľmi zjednodušuje proces,“ dodal veliteľ Navrátil.

Medzinárodné cvičenie Slovenský štít 2023 potrvá do 24. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko