Na hlavný obsah

Von der Leyenová oznámila podpis dohody o centre na stíhanie zločinu agresie na Ukrajine

Sídliť bude v Haagu.

Von der Leyenová oznámila podpis dohody o centre na stíhanie zločinu agresie na Ukrajine
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotnom (4. 3.) videoprejave zverejnenom na sociálnej sieti Twitter oznámila, že bola podpísaná dohoda o zriadení medzinárodného centra pre trestné stíhanie zločinu agresie na Ukrajine, ktoré bude sídliť v Haagu.

Tento krok nazvala „kľúčovým“ čo sa týka trestného stíhania zločinu agresie. Úlohou centra bude zaistiť dôkazy pre budúce súdne procesy. „Musíme spraviť všetko, čo je v našich silách, aby boli páchatelia postavení pred spravodlivosť,“ zdôraznila v tweete. „Rusko musí zaplatiť za svoje zločiny,“ uviedla podľa stanice Sky News.

Šéfka EK povedala, že ruská invázia na Ukrajinu spôsobila „nevýslovné utrpenie“. „Je známe, že ruské sily sa dopustili mučenia, zlého zaobchádzania, sexuálneho násilia a hromadných popráv, pričom neušetrili ani deti,“ uviedla.

„Existujú narastajúce dôkazy o priamych útokoch (ruských síl) voči civilistom, ako aj na energetickú a inú infraštruktúru,“ poznamenala.

Von der Leyenová uviedla, že EÚ podporuje rolu Medzinárodného trestného súdu (ICC) pri vyšetrení zločinov na Ukrajine. Dodala zároveň, že musí byť vytvorený aj osobitý súd, ktorý bude stíhať zločin agresie.

ICC tiež so sídlom v Haagu, už vyšetruje údajné vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu. ICC môže trestne stíhať genocídu na Ukrajine, ale nemá právomoci týkajúce sa údajných zločinov agresie Ruska na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet