Na hlavný obsah

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradí malej Edite s vážnou chorobou génovú terapiu

Rozhodol o tom súd.

Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradí malej Edite s vážnou chorobou génovú terapiu
Na ilustračnej snímke Editka. Foto: RTVS

Boj o drahý liek sa skončil. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) uhradí malej Edite s vážnou chorobou génovú terapiu. Rovnako, ako ju v minulosti zaplatila iným deťom. Rozhodol o tom súd. Stredisko pre ľudské práva považuje rozhodnutie za prevratné. Prípad od jeho začiatku sleduje Veronika Čokinová.

Editka sa narodila so spinálnou svalovou atrofiou. Postupne stráca svaly. Rodičia bojovali za dvojmiliónový liek, ktorý jej ochorenie dokáže zastaviť, niekoľko mesiacov. VšZP ho viackrát odmietla zaplatiť, hoci v minulosti pri iných deťoch urobila výnimku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Slovenské národné stredisko pre ľudské práva sa ako právny zástupca Editky rozhodlo obrátiť na súd s návrhom na nariadenie neodkladného opatrenia. Súd tomuto návrhu vyhovel a uložil poisťovni povinnosť uhradiť Editke liek Zolgensma,“ ozrejmila právnička Slovenského národného strediska pre ľudské práva Zuzana Vlčeková.

„VšZP rešpektuje rozhodnutie súdu a zrealizuje všetky potrebné kroky pre vykonanie tohto súdneho rozhodnutia,“ uviedla Eva Peterová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Po tých dlhých mesiacoch sa prvýkrát cítim šťastná, že vyhrala spravodlivosť. Očakávame, že Editka bude mať normálnejší život, že sa čo najviac priblíži po génovej terapii zdravým deťom,“ doplnila Monika Rischerová, mama Edity.

Rozhodnutie súdu je podľa Strediska pre ľudské práva prevratné.

„V doterajšej súdnej praxi ešte nebolo vydané rozhodnutie, ktorým by súd zaviazal poisťovňu k úhrade lieku z titulu porušenia zákazu diskriminácie. Je to signál pre poisťovne, ktorý je potvrdením povinnosti dodržiavať zásadu rovnakého zaobchádzania,“ dodala Vlčeková.

Na drahý liek sa malej Edite medzičasom skladalo celé Slovensko. Rodičom sa podarilo vyzbierať takmer 800-tisíc eur.

Malej pacientke podá liečbu jej ošetrujúca lekárka. Stihnúť to musí do apríla, keď bude mať Editka dva roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko