Na hlavný obsah

Všeobecná zdravotná poisťovňa upozorňuje na podvodné SMS správy

Odborníci vyzývajú na ostražitosť.

Všeobecná zdravotná poisťovňa upozorňuje na podvodné SMS správy
Ilustračná snímka - Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Foto: RTVS

Všeobecná zdravotná poisťovňa upozorňuje na podvodné SMS správy. Podvodníci sa nimi pokúšajú zneužiť poistencov a dostať sa k ich peniazom. Odborníci vyzývajú na ostražitosť. Na SMS výzvy radia nereagovať.

Na Všeobecnú zdravotnú poisťovňu sa v posledných dňoch obrátilo viacero ľudí, ktorým prišla takáto SMS správa: „1 328 eur vrátených od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Prostriedky budú k dispozícii na vašej karte“.

Správa obsahuje podozrivý odkaz, pred ktorým poisťovňa varuje – v žiadnom prípade naň neklikať. Ide o podvod. O preplatku na poistnom takýmto spôsobom nikdy neinformuje a rovnako tak ho nevracia na platobnú kartu, ktorej číslo sa od vás podvodníci snažia získať.

„Informáciu o preplatku naši poistenci nájdu buď v mobilnej aplikácii alebo emailom. V takom prípade je táto informácia súčasťou zaheslovanej prílohy,“ vysvetlila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Eva Peterová.

Podvodným SMS správam sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Praktiky podvodníkov sú čoraz sofistikovanejšie. Odborníci radia zachovať chladnú hlavu a na podobné výzvy nereagovať.

„Neotvárajte neznáme správy, ani neklikajte na odkaz a neotvárajte priložené prílohy. Neposkytujte ani údaje o platobnej karte či prístupové kódy do elektronického bankovníctva neznámym osobám,“ radí právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov SBA Sylvia Ďatelinková.

Ak si niekto uvedomí, že svoje údaje podvodníkom poskytol, ihneď má kontaktovať banku. Tá vie zablokovať kartu alebo deaktivovať prístup do elektronického bankovníctva. Nemusí byť neskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko