Na hlavný obsah

Vyhrážky novinárom a ich bezpečnosť nie sú aktuálnou témou len na Slovensku

Porovnateľné skúsenosti majú aj v Holandsku.

Vyhrážky novinárom a ich bezpečnosť nie sú aktuálnou témou len na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyhrážky novinárom a ich bezpečnosť nie sú aktuálnou témou len na Slovensku. Porovnateľné skúsenosti majú aj v Holandsku. Tamojšia vláda prijala viaceré opatrenia, vďaka ktorým môžu žurnalisti pracovať slobodne. Skúsenosti chcú odovzdať slovenským partnerom.

Holandsko je považované za otvorenú a bezpečnú krajinu, a to aj pre prácu novinárov. Napriek tomu, útokov voči žurnalistom, podľa polície, aj tu pribúda.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Martin Hílek:

“Po koronakríze je tu vojna na Ukrajine, energetická kríza, problémy s bývaním. To všetko vedie k nárastu agresie v spoločnosti. Badáme, že v poslednom čase demonštranti vnímajú nie len políciu ako predĺženú ruku vlády, ale aj novinárov, pretože informujú o protestoch a zverejňujú stanovisko vlády,“ ozrejmil Wim Hoonhout, hovorca polície Holandska.

Ročne ide približne o 200 incidentov. Podľa novinárskych organizácií mnohí reportéri zažili útoky na vlastnej koži. A to reálne, aj na sociálnych sieťach.

“To isté platí aj pre ženy novinárky, najmä ak pracujú na určitej téme, či programe a komunikujú na sociálnych sieťach. Mnohé z nich dostávajú vyhrážky a musia čeliť útokom,“ vysvetlil Thomas Bruning, predseda Holandskej asociácie novinárov.

Napriek tomu si spoluprácu s políciou a Generálnou prokuratúrou novinári pochvaľujú. Podľa novinárov, aj v Holandsku existuje skupina ľudí, ktorí nedôverujú takzvaným mainstreamovým médiám.

Osvetu o tom, ako fungujú, sa snažia robiť v múzeu venovanom žurnalistike v Haagu. Sociálne siete vnímajú ako významný zdroj šírenia dezinformácií. Ich obmedzovanie však môže mať opačný efekt. Riešenie je podľa nich vo vzdelávaní.

Práca novinárov, ich bezpečnosť a sloboda médií bude aj jedným z bodov programu holandského kráľovského páru, ktorý na budúci týždeň navštívi Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet