Na hlavný obsah

Vyrobila ju 3D tlačiareň. Vesmírna raketa dosiahla obrovský úspech

Obežnú dráhu však nedosiahla.

Vyrobila ju 3D tlačiareň. Vesmírna raketa dosiahla obrovský úspech
Vesmírna raketa Terran 1, vyrobená 3D tlačiarňou, čaká na štart. Foto: TASR/AP/Relativity Space

Prvá raketa vyrobená 3D tlačiarňou v noci na štvrtok (23. 3.) po opakovaných odkladoch odštartovala z floridského Mysu Canaveral, nepodarilo sa jej však dosiahnuť stanovenú obežnú dráhu. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Nosnú raketu Terran 1 vyvíja kalifornská startupová spoločnosť Relativity Space. Až 85 percent jej komponentov vrátane motorov vyrobili špeciálnou 3D tlačiarňou.

Raketa odštartovala z kozmodrómu na Myse Canaveral o 04.42 h SEČ. Pri oddeľovaní druhého stupňa rakety však došlo k „anomálii“, ktorá spôsobila, že napokon nedokázala vyletieť na nízku obežnú dráhu okolo Zeme.

Pozrite si video zo štartu vesmírnej rakety:

Zdroj: Reuters

Štart prototypu rakety vysokej 33,5 a širokej 2,3 metra sa uskutočnil až na tretí pokus. Predchádzajúce dva pokusy o štart, ktoré sa mali konať v predchádzajúcich týždňoch (8. a 11. marca), museli na poslednú chvíľu odložiť pre problémy s tlakom a teplotou paliva.

Pri stredajšom (22. 3.) štarte mala dvojstupňová raketa bez nákladu a posádky vyletieť na obežnú dráhu za približne osem minút. Po zhruba piatich minútach sa však vyskytla bližšie nešpecifikovaná anomália, pre ktorú tam nakoniec nedoletela.

Prvý skúšobný let Terranu 1 mal otestovať, či raketa dokáže vydržať nápor počas štartu a letu a získať dáta pre ďalší vývoj takýchto inovatívnych rakiet, ktoré by boli lacnejšie a vyrobiteľné.

Spoločnosť Relativity označila stredajší štart rakety za „obrovský úspech“ napriek tomu, že nedosiahla stanovenú orbitu. V ďalšej fáze chce firma vyrobiť raketu, pri ktorej bude z 3D tlačiarne pochádzať až 95 percent komponentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet