Na hlavný obsah

Vysoké ceny energií nútia firmy vyhľadávať lacnú pracovnú silu. Tú často ponúkajú podvodné agentúry

Nelegálne zamestnávanie sa trestá.

Vysoké ceny energií nútia firmy vyhľadávať lacnú pracovnú silu. Tú často ponúkajú podvodné agentúry
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vysoké faktúry za energie nútia niektorých zamestnávateľov hľadať lacnú pracovnú silu. Zamestnancov však často ponúkajú firmy, ktoré sa za personálne agentúry len vydávajú. Pokuty za nelegálne zamestnávanie sa pohybujú v státisícoch.

Nelegálne zamestnávanie cudzincov sa rozmohlo aj s príchodom odídencov z Ukrajiny. Niektorí zamestnávatelia v nich totiž videli lacnú a ihneď dostupnú pracovnú silu. Rezonoval prípad v okolí Nitry. Firmy načierno zamestnali 17 ľudí z Ukrajiny a jedného z Moldavska.

„Sú také firmy, ktoré ponúkajú lacnú pracovnú silu zo zahraničia a tu už sa bavíme nie len o ukrajinských utečencoch, ale aj o iných zahraničných pracovníkoch,“ vysvetlila prezidentka Asociácie personálnych agentúr Zuzana Rumiz.

Téme s v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

Ide napríklad o ľudí aj zo Srbska či z Gruzínska, ktorí nemajú buď pracovné povolenie, alebo prechodný pobyt. Podľa prezidentky asociácie personálnych agentúr sa často sprostredkovateľské firmy sami zamestnávateľom ozvú s ponukou. Väčšinou je aj o tretinu výhodnejšia.

„Mnoho firiem nerozumie tomu, že tá zodpovednosť je aj na nich. Teda tá agentúra, nazvime to v úvodzovkách agentúra, im hovorí, že ten zamestnávateľ nenesie zodpovednosť, ale podľa našej legislatívy to nie je pravda. Zodpovední sú obaja,“ skonštatoval člen Prezídia Republikovej únie zamestnávateľov Peter Dosedla.

Riskujú vysokú pokutu

Firmy, v ktorých takíto ľudia pracujú, preto riskujú pokutu. „U takéhoto subjektu môže byť vykonaná kontrola dodržiavania zákazu nelegálneho zamestnávania a podľa okolnosti prípadov aj iných zákonných povinností,“ uviedla hovorkyňa Inšpektorátu práce Bratislava Iveta Tarabčáková.

Podľa Republikovej únie zamestnávateľov je proces zamestnávania ľudí z krajín mimo Európskej únie pre firmy komplikovaný, preto niektoré napriek riziku pokuty zamestnajú ľudí načierno.

Na Slovensku je naďalej voľných viac ako 81-tisíc pracovných miest. Mnohé z nich podľa Petra Dosedlu mohli obsadiť odídenci z Ukrajiny. Tvrdí však, že ich potenciál sme nevyužili.

V prípade, že sa nelegálne zamestnávanie potvrdí, pokuty sa pohybujú od dvetisíc po 200-tisíc eur. Doteraz bola najvyššia udelená pokuta 100-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika