Na hlavný obsah

Zákaz nedeľného predaja sa opäť odkladá. Poslanci o ňom na marcovej schôdzi nestihli rokovať

Zásluhy má na tom najmä strana SaS.

Zákaz nedeľného predaja sa opäť odkladá. Poslanci o ňom na marcovej schôdzi nestihli rokovať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zákaz nedeľného predaja sa opäť odkladá. Poslanci o ňom na marcovej schôdzi nestihli rokovať. Zásluhu na tom má najmä strana SaS. Hnutie OĽANO pôvodný návrh zákazu upravilo. Viacerí poslanci tvrdia, že na najbližšej parlamentnej schôdzi má šancu prejsť.

Strana SaS zámerne odsúvala rokovanie o zákaze nedeľného predaja, a to tak, že sa zapájala do rozpravy k iným návrhom.

„Ja to potvrdím, nechceli sme, aby sa o tomto škodlivom zákone rokovalo a v podstate tak sa to aj stalo, jednoducho sa nedostal na rad,“ uviedol Marián Viskupič (SaS), predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet.

Zákazu nedeľného predaja sa venovala redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Zákaz nedeľného predaja chcelo hnutie OĽANO presadiť už pred mesiacom. Návrh však podporu nemal a preto ho poslanci prepracovali.

„Kolegovia zo Smeru hovorili, že by aj ten návrh podporili ak by tam zmizli tie nedele typu 1. máj 8. máj, 29. august a tie tam teraz nie sú. Zdá sa, že sa nám tu črtá taká čierno červená koalícia konzervatívno-socialistická,“ povedal Ján Oravec (SaS), poslanec NR SR.

Aké sú šance na podporu?

Zákaz nedeľného predaja šancu na podporu má. Viacerí poslanci avizujú, že zmenu podporia.

„Nedeľa by mala byť dňom, kedy si všetci oddýchnu a kedy vedia, že si oddýchnu, tak ja nevidím problém, aby som nezahlasoval za,“ myslí si György Gyimesi (OĽANO), poslanec NR SR.

„Poškodilo by to ľudí, ktoré cielene vyhľadávajú prácu vo sviatky a tuná konkrétne prácu v nedeľu, lebo si chcú viacej zarobiť, lebo sú tam príplatky. Poškodilo by to študentov,“ oponoval Peter Cmorej (SaS), poslanec NR SR.

„My sme vždy boli na strane zamestnancov a myslím si, že budeme aj tento krát na strane zamestnancov,“ dodal Miloš Svrček, (Sme rodina), poslanec NR SR.

Odborári vyzývajú poslancov, aby zákon podporili. Argumentujú najmä tým, aby sa čo najviac redukovala práca v takzvanom neštandardom čase, čiže v noci či cez víkend. Maloobchodníci sú proti. Zákaz nedeľného predaja by mohol byť pre mnohých takmer likvidačný.

„Niektorým obchodníkom tvorí nedeľný predaj až 20 percent celkového týždenného predaja a máme overené už z čias kovidu, že približne polovica tohto obratu sa stratí či už v zahraničí alebo prostredníctvom online nákupov,“ uviedol Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

O zákaze nedeľného predaja budú poslanci definitívne rozhodovať až na ďalšej schôdzi, ktorá sa začína v máji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko