Na hlavný obsah

Zamestnanci Slovnaftu protestovali za vyššie platy

Protestnú akciu zažila fabrika po vyše 10 rokoch.

Zamestnanci Slovnaftu protestovali za vyššie platy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred bratislavskou rafinériou dnes protestovali stovky zamestnancov. Žiadali vyššie mzdy. Predstavy o výške platu sa medzi odborármi a vedením Slovnaftu výrazne líšia. Protestnú akciu zažila fabrika po vyše 10 rokoch.

Kolektívne vyjednávania sa vo fabrike ťahajú už niekoľko týždňov. Slovnaft navrhuje navýšiť platy zamestnancom v priemere o 10 percent, odborári žiadajú 19 percent.

„Nie je možné očakávať také radikálne zvýšenie platov, ako navrhujú oni,“ uviedol Anton Molnár, hovorca spoločnosti.

„Toto percento je skôr reakcia na to, že zamestnávateľ navrhol v prvom kole navrhol trojpercentný nárast a nič iné. Čiže toto sme brali ako urážku a nevhodné správanie zamestnávateľa,“ vysvetlil Tibor Kaczor, predseda odborovej organizácie.

Protest zamestnancov Slovnaftu sledovala redaktorka RTVS Barbora Šišoláková:

„Ako férový zamestnávateľ sme predstavili, myslíme si, že veľmi ústretovú ponuku zvýšenia platov o 10 percent. Dokopy to robí dokopy približne 230 eur mesačne,“ priblížil Molnár.

Príplatky za odrobené roky

Navýšenie nebude rovnaké pre všetkých. Zahŕňa viacero príplatkov. Okrem 800-eurového jednorazového príspevku sú to príplatky za odrobené roky. Odborári tvrdia, že najmä pre mladých ľudí to nebude žiadna motivácia.

„Odohnať mladých ľudí z tejto firmy lebo im vieme ponúknuť iba trojpercentné navýšenie, určite nie je dobrý krok,“ povedal Kaczor.

„Priemerná mzda v Slovnafte je okolo 2 970 eur, pričom na Slovensku je priemerná mzda 1 300 eur. Takže treba sa na to pozrieť aj z tohto pohľadu,“ vyhlásil Molnár.

„Myslím si že rafinéria tohto typu, čo je líder na trhu a plat 2 900? Nie je sa moc čím hrdiť. A obyčajný operátor sa dostane na takých 1 600 eur. Takže myslíme si, že tá ponuka by mohla byť vyššia,“ reagoval Ľubomír Šoka, podpredseda odborového združenia.

Rafinéria trvá na 10-percentnom zvýšení aj preto, lebo v najbližších rokoch ju čakajú miliónové investície do rekonštrukcie výroby. Parlament jej do toho zvýšil špeciálnu daň z nadpríjmov na 70 percent.

Protestná akcia sa rozpustila po približne pol hodine.Ak zamestnanci nebudú spokojní s výsledkami kolektívneho vyjednávania, hrozia ďalšie štrajky a v horšom prípade sa skloňuje aj odstavenie výroby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko