Na hlavný obsah

Zásadný nedostatok cibule nehrozí. Ako dlho vydržia Slovensku súčasné zásoby?

K zvýšeniu produkcie potrebujú pestovatelia pomoc štátu.

Zásadný nedostatok cibule nehrozí. Ako dlho vydržia Slovensku súčasné zásoby?
Na snímke cibuľa v skladoch pestovateľov. Foto: TASR

Slovensku nehrozí zásadný nedostatok cibule. Sebestačnosť je takmer na úrovni 90 percent. Tvrdí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Pestovatelia upozorňujú na potrebné investície a tiež zodpovednosť slovenských spotrebiteľov.

Cibuľu dnes na Slovensku pestujeme približne na tisícke hektárov. Slovenskí poľnohospodári by si v budúcnosti vedeli predstaviť export do susedných krajín. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Turyová.

K navýšeniu produkcie pestovatelia potrebujú pomoc štátu. „Uskladniť tisíce ton cibule na niekoľko mesiacov, aby sme vydržali do novej úrody, si vyžaduje miliónové investície,“ vysvetlil Macho.

Okrem financií je podľa predsedu Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska Jozefa Šumichrasta dôležitá lojalita slovenských odberateľov. Dodal, že sa musia správať „zodpovedne vo vzťahu ku kvalitnej slovenskej a lokálnej produkcii“.

Európa dnes dováža cibuľu z Maroka, Egypta či z Kazachstanu. Pestovateľ Juraj Mačaj hovorí, že na Slovensku sa cena netvorí a slovenskí producenti sa prispôsobujú európskym cenám.

Zároveň dodáva, že dnes majú v skladoch zásoby cibule približne na dva mesiace. „Očakávame aj na Slovensku, že bude jeden mesiac chýbať,“ priblížil.

Koncom júna by už mala byť k dispozícii aj nová úroda tohtoročnej cibule.

Cibuľa v skladoch pestovateľov Agromačaj.
Cibuľa v skladoch pestovateľov Agromačaj.Foto: TASR

Nedostatku cibule sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika