Na hlavný obsah

Zdravotníctvo sa môže stať luxusom. Dôvodom sú netransparentné a slabo regulované poplatky

Lekári ich však môžu vyberať len na veci uvedené v ich cenníku.

Ľudia sedia v čakárni.
Ilustračná snímka.Foto: TASR

Netransparentné a slabo regulované. Také sú podľa Útvaru hodnoty za peniaze doplatky v slovenskom zdravotníctve. Analytici ministerstva financií tvrdia, že môžu zhoršovať zdravotné výsledky tým, že obmedzujú dostupnosť zdravotnej starostlivosti ľuďom, ktorí zarábajú menej. Niektoré ambulancie si navyše stále pýtajú aj poplatky ako kompenzácie cien energií.

Za objednanie pacienta na vyšetrenie na konkrétny čas 15 eur či 10 eur za prednostné ošetrenie. Realita slovenského pacienta. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Analytik Adam Marek z Útvaru hodnoty za peniaze tvrdí, že poplatky sú často netransparentné. Podľa neho takto vzniká priestor pre to, aby bolo zdravotníctvo skôr pre bohatších ľudí.

„Všeobecne je s čakačkami problém, je to problém teraz vo väčšine krajín, ale na Slovensku je ten problém ešte znásobený tým, že sú tu netransparentne vyberané poplatky, teda v rozpore s tým, čo hovorí legislatíva alebo ministerstvo zdravotníctva. Poplatky môžu diferencovať to, k akej starostlivosti alebo kedy sa k nej dostanete,“ podotkol Marek.

Kým za potvrdenie na vedenie motorového vozidla či zbrojný pas lekárovi zákon umožňuje poplatky, nemôže účtovať za výkony, ktoré sa uhrádzajú z verejného zdravotného poistenia, ako napríklad vystavenie receptu či kúpeľného poukazu.

„Poplatky môže vyberať len za tie úkony a služby, ktoré má uvedené v cenníku. Ak má pacient podozrenie na neoprávnený výber poplatku, môže sa so svojou žiadosťou o prešetrenie obrátiť na príslušný samosprávny kraj,“ vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková.

Naďalej vyberajú poplatok za energie

Poplatky za kompenzáciu vysokých cien energií si niektorí lekári od pacientov pýtajú aj naďalej, hoci pred časom to vedenie rezortu zdravotníctva zavrhlo.

„Ak hovoríme o tom, že niekto vyberá za nedofinancovanie ambulancie, znamená to, že vláda nesplnila to, čo sľúbila. Dvadsaťpercentné navýšenie do špecializovanej ambulantnej starostlivosti a do všeobecnej starostlivosti nie je a zatiaľ o tom nemáme ani zmienku,“ skonštatoval Marián Šoth z Asociácie súkromných lekárov.

Od samospráv sme sa zatiaľ nedozvedeli, koľko občanov sa na nich obrátilo s podnetmi na lekára pre neoprávnené poplatky. Podľa našich zdrojov ich je minimum, tak ako je aj pokút pre lekárov.

„Tento stav vyhovuje mnohým lekárom a mnohým pacientom, ktorí si v dnešných časoch veľmi radi priplatia za to, aby sa im lekár nejakým špeciálnejším spôsobom venoval a nevidia dôvod prečo si rozhádzať vzťah s lekárom, ktorých je skutočne stále menej. Vyššie územné celky (VÚC) by museli ísť do sporov, čo chápem, že sa VÚC nechce,“ poznamenal zdravotnícky analytik INESS Martin Vlachynský.

Ako riešenie pre zraniteľné skupiny by mohli slúžiť napríklad limity doplatkov, ktoré by im prípadne mohli preplatiť. Na to by však musela byť podľa analytika politická vôľa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál