Na hlavný obsah

Zelenskyj na prvé výročie objavenia tiel mŕtvych civilistov v Buči: Nikdy to neodpustíme

Mesto sa stalo synonymom ruskej brutality počas vojny.

Zelenskyj na prvé výročie objavenia tiel mŕtvych civilistov v Buči: Nikdy to neodpustíme
Muž s dieťaťom na bicykli jazdí okolo mŕtvych tiel civilistov. Foto: TASR/AP

Ukrajina „nikdy neodpustí“ masakru civilistov v meste Buča. Vyhlásil v piatok (31. 3.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na prvé výročie objavenia mŕtvych tiel civilistov v tomto meste pri Kyjeve. Informovali o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

Buča sa stala synonymom ruskej brutality po tom, ako sa ruské invázne jednotky vlani v marci stiahli z oblasti Kyjeva po neúspešnom pokuse o obsadenie ukrajinskej metropoly. Na uliciach Buče sa vtedy našlo mnoho tiel civilných obetí.

Zelenskyj v príspevku na facebooku označil Buču za „symbol zverstiev armády okupačnej mocnosti“. „Nikdy neodpustíme. Potrestáme každého páchateľa,“ dodal.

Dôkazy o zločinoch ruských vojakov

Ukrajinské úrady oficiálne stanovili počet obetí v častiach Kyjevskej oblasti oslobodených od ruských síl na 1 137, pričom len v Buči bolo podľa ich zistení zabitých 461 civilistov.

Dôkazy o zločinoch v Buči i na iných miestach, kde sa podľa ukrajinských predstaviteľov ruskí vojaci dopustili zverstiev na civilistoch, zhromažďujú medzinárodní vyšetrovatelia.

Ruské jednotky upustili od svojho útoku na metropolu Kyjev zhruba mesiac po začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu (24. februára 2022). Vlani koncom marca sa stiahli z Buče i z ďalších oblastí, pričom boje sa presunuli na juh a východ Ukrajiny, pripomína Guardian.

Pozrite si fotogalériu z mesta Buča, kde ruská armáda zabila najmenej 461 civilistov:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet