Na hlavný obsah

Zelenskyj tvrdí, že je pripravený rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom

Pred vojnou spolu udržiavali kontakt, ktorý sa počas nej prerušil.

Zelenskyj tvrdí, že je pripravený rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok (28. 3.) povedal, že je pripravený rokovať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten minulý týždeň absolvoval stretnutie so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom. V stredu (29. 3.) o tom informovala agentúra AP.

„Sme pripravení privítať ho tu. Chcem s ním hovoriť,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre AP. Dodal, že pred vojnou na Ukrajine s čínskym prezidentom udržiaval kontakt, no počas viac než rok trvajúcej vojny nie.

Čínsky prezident minulý týždeň navštívil Rusko, čo viedlo k domnienkam, že by Peking mohol Moskve poskytnúť zbrane a strelivo potrebné na doplnenie zásob, píše AP. Jeho cesta sa skončila bez takéhoto návrhu.

Putin však neskôr oznámil, že sa s Bieloruskom dohodol na umiestnení taktických jadrových zbraní v tejto susednej krajine.

Zelenskyj uviedol, že Putinov krok mal za cieľ odvrátiť pozornosť od nedostatku záruk zo strany Číny. „Čo to znamená? Znamená to, že táto návšteva nebola pre Rusko dobrá,“ povedal ukrajinský prezident pre AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet