Na hlavný obsah

Zhasnutím svetla sa do projektu Hodina Zeme opäť zapojili aj slovenské dominanty

Mesto Prešov sa zapája každoročne.

Vypnite a oddýchnite si. Vyzval Svetový fond na ochranu prírody v rámci kampane Hodina Zeme. Symbolicky tak zhasli svetlá na známych budovách či pamiatkach po celom svete, vrátane Slovenska.

Projekt vznikol v roku 2007 v austrálskom Sydney. Do Hodiny Zeme sa symbolickým zhasnutím osvetlenia v sobotu (26. 3.) večer opäť zapojili aj niektoré slovenské dominanty.

Mesto Prešov sa do akcie zapája každoročne. „Zníži sa environmentálna záťaž pre túto planétu na spotrebe elektrickej energie, ktorá je potrebná pre rozsvietenie mesta. Je to výborná akcia ako sympatizovať s planétou,“ vysvetlil konateľ spoločnosti IL Prešov Peter Bindas.

„Je to celosvetové hnutie, ktoré poukazuje na to, že máme extrémne vysoké spotreby energií a planéta má predsa len nejakú kapacitu zdrojov. Berieme to symbolicky a chceme poukázať na to, že občas môžeme na chvíľku upokojiť celý svoj život,“ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Projektu sa v Správach RTVS o 7.00 h venovala redaktorka Katarína Zakuťanská:

Cieľom kampane je zvýšiť povedomie o ochrane a obnove prírody. Slovensko sa do nej aktívne zapája od roku 2011 a to vďaka iniciatíve astronómov, ktorí poukázali na svetelné znečistenie.

„Mottom tohto dňa je, že vypni nielen to svetlo, ale vypnime aj my a spravme si pekný deň a strávme príjemné chvíle v prírode. Zároveň pozývame ľudí, aby aj nejako pomohli prírode,“ priblížila riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassman.

Každým rokom sa pripájajú ďalšie krajiny. Po celom svete je ich už takmer 200.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny