Na hlavný obsah

Zhorené budovy v Banskej Štiavnici nemusia búrať, rozsiahly požiar neporušil statiku

V historickom centre naďalej platí mimoriadna situácia.

Zhorené budovy v Banskej Štiavnici nemusia búrať, rozsiahly požiar neporušil statiku
Požiar v Banskej Štiavnici. Foto: RTVS

Zasiahnuté budovy v Banskej Štiavnici nemajú narušenú statiku. Bude však nevyhnutná asanácia drevených stropov a krovov na všetkých objektoch, ktoré požiar postihol. Uviedol to statik, ktorý urobil obhliadku zasiahnutých objektov.

Poškodených je sedem budov. V historickom centre naďalej platí mimoriadna situácia. Na mieste bola redaktorka RTVS Miriam Dobrotová.

Na Radnici v Banskej Štiavnici rokuje krízový štáb. Základná umelecká škola, ktorá je jedna z historických zhorených budov, ako aj ďalšie, nemajú narušenú statiku. Na škole zhorela úplne nová šindľová strecha, ktorú dokončili len nedávno.

Zhorel aj interiér, celé vnútro budú v pondelok (20. 3.) vypratávať. Nová šindľová strecha zhorela aj na dome v súkromnom vlastníctve. Kultúrne centrum Eleuzína má taktiež poškodenú strechu.

„Prišli sme o strechu, kompletne zhorel krov, kde sa nachádzal apartmánový byt, ktorý bol súčasťou centra. Požiar sa preniesol aj do interiéru samotného centra, kde zhorela časť stropu a sála. Okrem toho, že dom poškodil požiar, poškodila ho aj voda z hasiacich áut a dym,“ ozrejmil predseda občianskeho združenia Eleuzína Marek Pavlík.

Dodal, že budova sa vyžaduje kompletnú rekonštrukciu. Kultúrne centrum budú podľa neho musieť zavrieť minimálne do konca tohto roka, kým sa budú venovať rekonštrukcii.

Čo sa týka ponúk pomoci, tak Pavlík pre Rádiožurnál vysvetlil, že ide o svetlejšiu stránku tejto situácie. „Človek naozaj vidí to úsilie, ochotu a solidaritu zvonku. Nestíham odpovedať na všetky správy. Ľudia chcú pomôcť aj fyzicky, aj finančne. Toto nám určite dáva silu, že v tom nie sme sami,“ ozrejmil.

Pavlík priblížil aj to, že je vypísaná veľká štiavnická zbierka cez Donio kampaň. Tak môžu ľudia, ktorí sú ochotní prispieť, pomôcť. „Príspevok môžu cieliť aj priamo na rekonštrukciu Eleuzíny prostredníctvom podvýzvy,“ dodal.

Nevyčísliteľné škody

Škody na siedmich budovách sú podľa historikov nevyčísliteľné. Podľa ekonomických faktorov sa budú pohybovať v miliónoch eur. Podľa názorov ľudí, s ktorými RTVS hovorila a majiteľov budov, ich nebudú schopní obnoviť len z poistiek. Preto očakávajú napríklad pomoc od štátu či z eurofondov.

„Zbierkové predmety z Galérie Jozefa Kollára sú na Starom zámku vďaka rýchlemu konaniu pani riaditeľky a pomoci veľkého množstva dobrovoľníkov. Čo sa týka zbierok banského archívu, presúvali sa do druhého krídla v rámci komplexu,“ ozrejmil generálny riaditeľ Pamiatkového úradu SR Pavol Ižvolt.

Pozrite si viac vo videu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny