Na hlavný obsah

Zo zámku v Děčíne zmizlo desať kníh zo vzácnej zbierky v hodnote 20 miliónov korún

Tú mu zapožičalo Národné múzeum.

Zo zámku v Děčíne zmizlo desať kníh zo vzácnej zbierky v hodnote 20 miliónov korún
Na ilustračnej snímke zámok v českom Děčíne. Foto: Facebook/Visit Czechia

Zámok v českom Děčíne rieši neobvyklú situáciu. Z tamojšej knižnice niekto ukradol desať kníh zo vzácnej zbierky, ktorú mu zapožičalo Národné múzeum (NM).

Jeho pracovníci teraz zvyšok zbierky predčasne odviezli. V stredu (2. 3.) o tom informoval Český rozhlas.

„Na konci revízie tu bolo 20 kníh, ktoré neboli uvedené v zozname Národného múzea. Takže desať kníh chýba a 20 je navyše,“ vysvetľuje riaditeľka děčínskeho zámku Miroslava Poskočilová.

Vyrezávaná knižnica, v ktorej bola donedávna zbierka kníh v hodnote 20 miliónov korún (priližne 856 tisíc eur), teraz zíva prázdnotou. Pracovníci Národnej knižnice celú zbierku po nedávnej kontrole odviezli.

„Došlo k odcudzeniu desiatich kníh z požičaného knižničného celku, čo je predmetom policajného vyšetrovania,“ uviedol riaditeľ knižnice NM Martin Sekera.

„Napriek všetkým vykonaným vyšetrovaniam sa nepodarilo zistiť skutočnosti, ktoré by oprávňovali začať trestné stíhanie proti konkrétnej osobe,“ dodala policajná hovorkyňa.
Nie je ani jasné, kedy sa vzácne knižky zo zbierky stratili. „Ja pre to vysvetlenie nemám. Pripadá aj do úvahy, že tu nikdy neboli,“ dodáva Poskočilová.

To ale odmieta bývalá riaditeľka zámku Iveta Krupičková, podľa ktorej bola zbierka pri odovzdaní riadne zaevidovaná.

„Fyzická kontrola stavu kníh prebehla až počas 14. a 15. februára 2022. Bolo to prvýkrát odvtedy, ako sem boli knihy v júni 2018 nainštalované,“ dodáva Poskočilová.

Národné múzeum ponúklo zámku, že mu výpožičku knižnej zbierky predĺži, musí však za stratené knihy zaplatiť 218 000 korún (približne deväť tisíc eur). To ale vedenie zámku na radu právnika odmieta. Priznalo by tým vinu za ich zmiznutie. Prípad tak zrejme skončí na súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet