Na hlavný obsah

Zrážka vlakov s najmenej 42 obeťami vyvolala v Grécku protesty

Železničný systém v Grécku je zastaraný.

Zrážka vlakov s najmenej 42 obeťami vyvolala v Grécku protesty
Vo viacerých gréckych mestách včera protestovali pre vlakové nešťastie pri ktorom zahynulo asi 42 ľudí, Foto: Profimedia

V Aténach a ďalších gréckych mestách sa v stredu (1. 3.) večer konali protesty pre utorkové (28. 2.) vlakové nešťastie, ktoré si podľa správ miestnych médií vyžiadalo najmenej 42 obetí.

Zamestnanci železníc na štvrtok (2. 3.) vyhlásili 24-hodinový štrajk, informovala agentúra AP. Protestujúci kritizujú grécku vládu za zlý stav železničnej infraštruktúry, ktorý podľa nich k nehode prispel.

Demonštrácie sa v stredu večer konali v Aténach, v Solúne či v meste Larisa, pri ktorom sa v utorok pred polnocou osobný vlak čelne zrazil s nákladným. Podľa protestujúcich aj železničných odborov bolo len otázkou času, kedy sa nehoda stane, lebo železničný systém v krajine potrebuje modernizáciu.

Podľa šéfa asociácie rušňovodičov aj na hlavnej trati medzi Aténami a Solúnom, kde nehoda stala, chýba elektronický varovný systém.

Kým väčšina demonštrantov protestovala pokojne, sedeli na ceste so sviečkami a držali pietu za obete nehody, neskôr večer sa radikálne skupiny stretli s políciou, ktorá proti nim použila slzotvorný plyn.

Zdroj: Reuters

Demonštrovalo sa pred parlamentom i sídlom spoločnosti Hellenic Train, ktorá prevádzkuje osobnú aj nákladnú železničnú dopravu v Grécku.

Zamestnanci železníc v Grécku na štvrtok vyhlásili 24-hodinový štrajk. Pridali sa k nim aj zamestnanci aténskeho metra, ktorí sa sťažujú na rovnaké problémy – nedostatok personálu a zastaranú techniku, uviedol denník Kathimerini.

Zrejme išlo o ľudské zlyhanie

Príčina utorkovej železničnej nehody sa vyšetruje, zrejme išlo o ľudské zlyhanie. Ešte v stredu zadržala polícia prednostu stanice v Larise, ktorý podľa niektorých médií priznal chybu a vo štvrtok sa postaví pred sudcu.

Grécka vláda sľúbila okrem pomoci pozostalým nehodu dôkladne vyšetriť a prijať také opatrenia, aby sa už nič podobné nestalo. Zodpovednosť za stav gréckych železníc prijal aj minister dopravy Kostas Karamanlis, ktorý v stredu (1. 3.) rezignoval. Podľa AP tiež povedal, že sa snažil „zo všetkých síl“ zlepšiť železničný systém, ktorý podľa neho nie je v stave, ktorý „by zodpovedal 21. storočiu“.

Podľa správ agentúry AMNA a denníka Kathimerini si nešťastie vyžiadalo najmenej 42 obetí. Okolo počtu mŕtvych ale panujú nejasnosti, po zrážke totiž niekoľko vagónov začalo horieť a mnohé obete uhoreli. Pokračuje identifikácia obetí, tiež s pomocou analýzy DNA a vzoriek od príbuzných.

Stále pokračujú tiež pátracie a vyslobodzovacie akcie, počet obetí tak môže vzrásť. „V jednom z vagónov mal oheň obzvlášť vysokú teplotu, 1 300 stupňov Celzia,“ povedal hovorca hasičského zboru v stredu k obtiažnosti záchranných prác v prvých hodinách po nešťastí.

V osobnom vlaku bolo 342 cestujúcich a desať členov posádky, v nákladnom vlaku boli dvaja ľudia. Medzi obeťami je veľa mladých ľudí. Zo siedmich desiatok hospitalizovaných 15 prepustených, šesť zranených leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet