Na hlavný obsah

Po troch rokoch odstránili envirozáťaž z kežmarských kasární. Mesto plánuje priestory využiť na nájomné bývanie

V meste sa však objavujú ďalšie rizikové miesta.

Po troch rokoch odstránili envirozáťaž z kežmarských kasární. Mesto plánuje priestory využiť na nájomné bývanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Takmer tri roky trvali práce na odstraňovaní envirozáťaže v areáli bývalých vojenských kasární v Kežmarku. Únik nebezpečných látok do rieky Poprad už z tejto lokality nehrozí. V meste sa však objavujú ďalšie rizikové miesta.

V roku 2014 objavili zdroj kontaminácie odkiaľ unikali ropné látky. Tento ekologický problém vyriešili sanačné práce.

„Nočná mora nielen mesta Kežmarok, ale aj nočná mora rieky Poprad, kde každý mesiac dochádzalo k ekologickej záťaži a vytekaniu ropných látok, sa ukončí,“ vyhlásil primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

„Vyviezli sme celkovo nejakých 3 600 kubických metrov kontaminovaných zemín plus tam bolo v nadloží do 2-tisíc kubických metrov zeminy. Tú kontaminovanú zeminu čistili, biodegradovali a vrátili späť do výkopu,“ priblížil riešiteľ environmentálnej záťaže Marek Demko.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

Zeminu čistili dokonca aj pod budovou. Použila sa na to náročnejšia technológia. „Sanácia ventingom to je vlastne čerpanie pôdneho vzduchu. Na to slúžilo tých 25 vrtov, ktoré tu sú po okolí,“ dodal Demko.

Po odstránení envirozáťaže plánuje mesto využiť priestory bývalých kasární na nájomné bývanie. „Chceme zachovať pôvodné budovy kasární, kde boli obývacie priestory. To sú tie najstaršie, alebo tie najhodnotnejšie priestory,“ dodal primátor.

Aby sa mohla zrealizovať táto vízia, mesto si musí najprv vysporiadať pozemky s Prešovským samosprávnym krajom a lokalita by mala prejsť aj zmenou územného plánu. Len odstránenie tejto envirozáťaže vyšlo na 1 600 000 eur. Objavujú sa však ďalšie problémové miesta.

,,Ukázala sa nám ďalšia záťaž, ktorá je takisto historického pôvodu. Objavilo sa aj také malé ložisko, ktoré tiež s pribúdajúcimi dažďami vyteká,“ upozorňuje primátor.

Mastné škvrny sa štábu RTVS nedávno podarilo zachytiť aj s kamerou. Objavili sa na rieke Poprad v blízkosti železničnej stanice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny